Kravcovs pie savas mājas liks ielas nosaukuma plāksnīti divās valodās

foto russkije.lv
foto russkije.lv

Bijušais Saeimas deputāts Valērijs Kravcovs (SC) nolēmis sekot biedrības biedrības Dzimtā valoda pārstāvja Jegvēņija Osipova piemēram un pasūtījis plāksnīti ar ielas nosaukumu latviešu un krievu valodā, ko plāno piestiprināt pie savas privātmājas Liepājā, aģentūrai LETA apstiprināja Kravcovs.

"Liepājā ir daudz gados vecāku krievvalodīgo, kuri vāji pārvalda latviešu valodu. Tāpat pilsētā ierodas daudz krievvalodīgo tūristu," savu lēmumu skaidroja Kravcovs. Eiropas Padomes Vispārējā konvencija par nacionālo minoritāšu aizsardzību paredz tiesības pieprasīt izvietot sabiedrības informācijai toponīmiskus uzrakstus arī minoritātes valodā teritorijās, kuras lielā skaitā apdzīvo nacionālās minoritātes, norādīja Kravcovs.

Pat ja saskaņā ar Latvijas likumdošanu ielas nosaukuma plāksnītes divās valodās izvietošana uzskatāma par pārkāpumu, Eiropas Padomes konvencijai ir lielāks spēks, piebilda Kravcovs. Šajā gadījumā tiek ievērota prasība, ka ielas nosaukums uz plāksnītes tās augšadaļā rakstīts valsts valodā, bet apakšā mazāka izmēra burtiem – krievu valodā, informēja bijušais Saeimas deputāts.

Kravcova rīcībā ir informācija, ka šādas ielu nosaukumu plāksnītes iedzīvotāji Liepājā plāno izvietot ne vien pie saviem privātīpašumiem, bet arī pie daudzdzīvokļu ēkām. Kravcovs pašlaik gan vēl neesot plāksnīti pie savas mājas piestiprinājis, jo pats pašlaik atrodoties Lielbritānijā, kur meita viņam palīdzot apgūt latviešu valodu. "Pēc mēneša atgriezīšos Latvijā, un domāju, ka ar savu valodas prasmi visus pārsteigšu," diezgan raitā un pareizā latviešu valodā norādīja Kravcovs.

Jau ziņots, ka Liepājas Pašvaldības policija sākusi administratīvo lietvedību saistībā ar to, ka biedrības Dzimtā valoda pārstāvis Osipovs pie savas privātmājas Liepājā, Ezerkrasta mikrorajonā, piestiprinājis plāksnīti ar ielas nosaukumu latviešu un krievu valodā, aģentūru LETA informēja Liepājas Pašvaldības policijas priekšnieks Normunds Dīķis.

Lai gan šeit, iespējams, varētu būt saskatāms arī Liepājas saistošo noteikumu pārkāpums, pašvaldības policija tomēr secinājusi, ka drīzāk uz šo situāciju attiecināms Administratīvo pārkāpuma kodeksa 201.panta punkts Par uzrakstu, izkārtņu, bukletu un citu sabiedrības informēšanai paredzētu ziņojumu sniegšanu sabiedrībai pieejamās vietās līdztekus valsts valodai arī svešvalodā, ja normatīvie akti paredz šīs informācijas sniegšanu tikai valsts valodā. Tādēļ pašvaldības policija nosūtījusi lietvedības materiālus Valsts valodas centram, kas informēs pašvaldības policiju par pieņemtajiem lēmumiem. Pašvaldības policija pagaidām nav tiesīga likt Osipovam plāksnīti noņemt.
Osipovs iepriekš stāstījis, ka ar šādu akciju viņš vēlas panākt, lai pilsētās, kurās daudz iedzīvotāju referendumā atbalstīja otras valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, ielu nosaukumus turpmāk rakstītu divās valodās.

Liepājas pilsētas saistošie noteikumi Ēku numurzīmju, ielu vai laukumu nosaukumu norāžu izvietošanas kārtība Liepājā nosaka, ka tekstam uz ēku numurzīmēm, ielu vai laukumu nosaukumu norādēm ir jābūt valsts valodā. Atkāpes no šiem noteikumiem par ēku numurzīmju, ielu vai laukumu norāžu izvietošanu un dizainu pieļaujamas, saskaņojot konkrēto risinājumu Liepājas Būvvaldē.


Написать комментарий