Iedzīvotājiem liela interese par padomju laikā iegūtas izglītības pielīdzināšanu mūsdienu izglītības grādiem

foto interdetal.com
foto interdetal.com

Akadēmiskās informācijas centrs (AIC) pašlaik saņēmis teju 500 iesniegumu par iepriekš iegūtas augstākās izglītības pielīdzināšanu Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām, portālu Diena.lv informēja Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) pārstāve Dace Jansone.

Ministru kabineta (MK) noteikumi paredz, ka līdz 1991.gadam iegūta augstākā izglītība tiks pielīdzināta akadēmiskajam maģistra grādam. Ja bijušās PSRS augstākā mācību iestāde personai izsniegusi diplomu par augstāko izglītību specialitātē, kas atbilst profesijai, šāda izglītība tiks pielīdzināta profesionālam maģistra grādam.

Akadēmiskie bakalaura grādi, kuri iegūti laikā no 1991. gada jūlija līdz 1995. gada decembrim, tiks pielīdzināti akadēmiskajam bakalaura grādam. Arī akadēmiskie maģistra grādi, kuri piešķirti par augstāko izglītību, pamatojoties uz šajā laikā spēkā esošo tiesisko regulējumu, tiks pielīdzināti akadēmiskajam maģistra grādam.

Ja kvalifikācija piešķirta par četrus gadus ilgas augstākās profesionālās izglītības programmas pabeigšanu laikā no 1991.gada līdz 1995.gadam, tā tiks pielīdzināta profesionālajam bakalaura grādam. Taču, ja kvalifikācija piešķirta par vismaz piecus gadus ilgas programmas pabeigšanu laikā no 1991.gada līdz 1995.gadam, tā tiks pielīdzināta profesionālajam maģistra grādam.

IZM atgādina, ka iepriekš iegūtu grādu un profesionālo kvalifikāciju pielīdzināšana nav obligāta, jo iepriekš iegūtie grādi un profesionālās kvalifikācijas turpina būt valstiski atzītas.

"Nepieciešamība pielīdzināt iepriekš iegūto izglītību var aktualizēties atsevišķās situācijās, piemēram, saistībā ar darba devēja prasību vai izglītības turpināšanu," portālam Diena.lv uzsvēra D. Jansone. Viņa arī aicina cilvēkus izvērtēt izglītības pielīdzināšas steidzamību un, ja iespējams, dokumentu iesniegšanu plānot vēlāk, lai AIC noslodzes dēļ izvairītos no laika patēriņa un neērtībām.

Līdz likuma Grozījumi Augstskolu likumā spēkā stāšanās brīdim 2011.gada 1.augustā Augstskolu likums neparedzēja pielīdzināšanas mehānismu starp vispārējiem grādiem un kvalifikācijām, kas Latvijā iegūti agrāk, un pašreizējā Augstskolu likumā noteiktajiem grādiem un profesionālajām kvalifikācijām. Līdz ar to praksē radās grūtības noteikt, vai augstākā izglītība, kura iegūta laikā, kad nebija spēkā pašlaik esošā grādu un profesionālo kvalifikāciju sistēma, atbilst izglītības prasībām darbam atsevišķās profesijās, kuras regulē normatīvie akti, vēstījusi LETA


Написать комментарий