Daugavpils māla mākslas centrā var ieraudzīt “Cilvēku-putnu” un “Mēness meiteni”

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils māla mākslas centrā notika liela mēroga keramikas skulptūru atklāšana, kurā pierobežas projekta ietvaros piedalījās Lietuvas un Latvijas autori.

Kā pastāstīja, ceremonijas atklāšanas laikā, māksliniece Ilona Šauša, pagājušajā gadā starptautiskajā keramikas mākslinieku plenārā “Ficticle circle”, konkursa atlasē bija atlasīti 6 māla darbi no Latvijas un Lietuvas. Atklātajā izstādē bija parādīta tikai neliela kolekcija no viņu darbiem, atšķirdamies tikai pēc tematikas, noskaņas un stilistiskiem lēmumiem. 

Latviju pārstāvēja jau plašai publikai pazīstamie mākslinieki Mairita Folkmane un Ilona Šauša, bet Lietuvas pusi pārstāvēja Martinas Masjulis, Jurgita Žvinklite, Romualdas Apeļunas, Jevgēnija Čibinska. 

“Cilvēks-putns”, “Ziedputekšņi”, “Mēness meitene”, “Lapa”, “Pro Esme”- tieši tā skan izstādes darbu nosaukumi, turklāt katrs no viņiem pārstāv stilizētu dabas formu, ar kura palīdzību var izteikt savu priekšstatu par mīlestību, mūžību, aizmiršanos, apokalipsi un daudz ko citu.
Pēc vienas no dalībnieces domām – Jurgitas, tai pašā mālā var attēlot jebko, pat vismazāko kustību, tieši tāpēc viņas skulptūras kompozīcija sastāv no divām daļām: pirmā tiek veltīta ķermeņa kustībām, bet otra – nospiedumiem, un viņa formām. Pēc Utenas pilsētas kultūras pārvaldes darbinieces teiktā, pēc tam kad izstādi beigs aplūkot daugavpilieši un pilsētas viesi, viss eksponāts tiks savākts un pārvietots uz Leļūnas Mākslas centru, kuru plāno atvērt šī gada septembrī. 

“Daugavpils ir bagāta ar radošiem cilvēkiem: māksliniekiem, tekstilniekiem, fotogrāfiem un keramikas veidotājiem. Lietuviešiem ir ko no jums pamācīties: kā jāstrādā pie liela centra radīšanas, kā saglabāt vecās tradīcijas”,- pārliecināta Lietuvas pārstāve.
 



Написать комментарий