Daugavpils ārstri brīdina: savlaicīgs plaušu rentgens, palīdzēs brīdināt par tuberkulozi

foto 24sata.hr
foto 24sata.hr

Sestdien, 24. martā, tika atzīmēta starptautiskā tuberkulozes diena. Saskaņā ar Latvijas tuberkulozes fonda datiem, par diviem šī gada mēnešiem ir piereģistrēti 138 saslimšanas gadījumi ar tuberkulozi, no kuriem 16 gadījumos ar slimību saslima bērni, divos – pusaudži, pie tam 12 cilvēki nomira.

Pēc fonda speciālista domām, salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem diviem mēnešiem, saslimušo cilvēku skaits ir izaudzis, jo kopējais slimnieku skaits 2011. gadā bija 788. 

Kaut arī, kopējais tuberkulozes slimnieku skaits Latvijā par pēdējiem 10 gadiem ir samazinājies divkārt, tā tomēr ir 18 valstu skaitā ar paaugstināti risku. Eiropas savienībā mūsu valsts ir trešajā vietā ar tuberkulozes saslimšanu. 

Kā pastāstīja Gorod.lv, Daugavpils plaušu slimību centra tuberkulozes nodaļas vadītāja Glafīra Nikolajeva, šobrīd ārstēšanas kursu iziet 71 pacients. Tie ir slimnieki no dažādām Latgales pilsētām: Daugavpils, Preiļi, Krāslava utt. Tuberkulozes ārstēšana notiek stacionāri, bet kad bacilis vairs neizdalās, tad slimnieks vairs nevar aplipināt citus, un pacients tiek palaists ambulatorā ārstēšanā ārsta uzraudzībā. 

Starp citu, medicīniskā apskate uz tuberkulozi un tā ārstēšana ir par velti, tāpēc ja ir divu nedēļu klepus, svīšana naktīs, svara samazināšanās un paaugstināta temperatūra, tad nevajag ievilkt ar veselības pārbaudi. Neskatoties uz to, ka vairāk nekā puse tuberkulozes slimnieku nāk no sociāli nelabvēlīgas vides un no šīs slimības nav pasargāts neviens. Tāpēc ārsti atgādina par laicīgu obligāto veselības pārbaudi, tai skaitā plaušu rentgenu.
 


Написать комментарий