Francija liegs iebraukt radikāliem garīdzniekiem

foto ledilid.com
foto ledilid.com

Francija darīs visu iespējamo, lai radikālajiem islāmistu garīdzniekiem liegtu iebraukt valstī, kā aizsegu izmantojot nākammēnes paredzēto musulmaņu kongresu, vakar paziņojis prezidents Nikolā Sarkozī.

Jāatgādina, ka pēc traģēdijas Tulūzā, viņš arī rosinājis ar likumu aizliegt ekstrēmistiskus uzskatus sludinošu mājaslapu apmeklēšanu internetā, par ko izpelnījies asu vārda brīvības aizstāvju kritiku.

Vakar, uzstājoties radiostacijā France Info, N. Sarkozī paziņojis, ka valdība cenšas nepieļaut islāma garīdznieka šeiha Jusefa el Karadavi ierašanos uz Francijas Islāma organizāciju savienības (UOIF) kongresu, kas tiks rīkots aprīlī. Reuters vēsta, ka UOIF ir viena no trim Francijas musulmaņu organizācijām, kas samērā cieši saistīta ar Ēģiptes Musulmaņu brālību. Arī J. el Karadavi savulaik bijis Musulmaņu brālības biedrs, bet kopš pārcelšanās uz Kataru oficiāli no tās izstājies, taču sakarus saglabājis. Pateicoties regulārajām intervijām televīzijas kanālam Al Jazeera, J. el Karadavi ir kļuvis par vienu no pazīstamākajiem islāma sludinātājiem Tuvajos Austrumos. N. Sarkozī atzinis, ka viņu darījuši bažīgu garīdznieka vairākkārtējie izteikumi, kuros viņš attaisnojis palestīniešu teroristu pašnāvnieku rīcību un atbalstījis irākiešu nemiernieku uzbrukumus ASV spēkiem. Francijas prezidents atgādinājis, ka garīdzniekam ir diplomātiskā pase, kas nozīmē, ka viņa iebraukšanu neizdosies bloķēt, neizsniedzot vīzu. Tādēļ Francijas varasiestādes jau vērsušās pie Kataras emīra, lūdzot viņu izdarīt spiedienu uz J. el Karadavi. Francijas mediji vakar ziņoja, ka aizliegums iebraukt Francijā attiecināms vēl uz vairākiem islāma garīdzniekiem, kuri bija paredzējuši apmeklēt kongresu.

AP atgādina, ka pagājušajā nedēļā N. Sarkozī ierosināja sodīt tos Francijas iedzīvotājus, kuri vairākkārt apmeklē ekstrēmistu mājaslapas internetā, kā arī tos, kuri dodas uz ārzemēm, lai «apgūtu naidīgu ideoloģiju». Opozīcijā esošie sociālisti gan bloķēja parlamenta ārkārtas sesijas sasaukšanu, kurā šos likumprojektus varētu apspriest, tādēļ tie tiks skatīti tikai pēc prezidenta vēlēšanu otrās kārtas 6. maijā. N. Sarkozī atgādinājis, ka Francijā jau darbojas likums, kas par krimināli sodāmu nodarbi uzskata bērnu pornogrāfijas aplūkošanu internetā, un rosinājis jauno likumu izstrādāt pēc šā paša parauga.

Neizpratni par prezidenta ierosinājumu jau pauduši vairāki vārda brīvības aizstāvji, piemēram, organizācijas Reportieri bez robežām pārstāve Lūsija Moriljona. «Man šķiet, ka par kriminālnoziegumu pasludināt tikai mājaslapas apmeklējumu – tas ir disproporcionāls solis. Mūs īpaši satrauc, kādā veidā tas tiks noskaidrots. Vai tas nozīmē, ka Francijā tiks ieviesta globāla interneta lietotāju izsekošana?» viņa jautājusi. Arī pazīstamais advokāts Kristofs Bigo uzsvēris, ka šāda likuma pieņemšana būtu nopietns trieciens demokrātiskai valstij, kas sevi uzskata par paraugu cilvēktiesību ievērošanas jomā.


Написать комментарий