Obama spiests taisnoties par Medvedevam dotajiem solījumiem

foto scan.interfax.ru
foto scan.interfax.ru

ASV prezidents Baraks Obama otrdien, 27. martā, bija spiests aizstāvēt savu tikšanās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu laikā Seulā izteikto frāzi par nepieciešamību atlikt NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanu Eiropā apspriešanu, vēsta aģentūra Reuters

„Patlabanējā situācija nav visai piemērota saturīgām sarunām. Es domāju, kā 2013. gadā mēs panāksim daudz vairāk,” B. Obama paziņoja žurnālistiem.

Abu prezidentu tikšanās Seulā pirmdien, 26.martā laikā, kā raksta Krievijas izdevums Kommersant, žurnālisti dzirdēja daļu no B. Obamas un D. Medvedeva sarunas, jo tehniskais personāls ātrāk nekā plānots ieslēdza mikrofonus. B. Obama sacīja D. Medvedevam, ka pretraķešu aizsardzības problēma „var tikt atrisināta”, pie tam atzīmējot, ka savas pārvēlēšanas gadījumā viņš varēs „parādīt lielu elastību” šajā jautājumā. Krievijas prezidents atbildēja, ka viņš „nodos to Vladimiram”.

ASV prezidenta teikto par „elastību” nekavējoties asi kritizēja potenciālais kandidāts uz ASV prezidenta amatu no republikāņu rindām Mits Romnijs, kurš nosauca Krieviju par Savienoto Valstu „ģeopolitisko ienaidnieku numur viens”.

Interneta portāls Lenta.ru atgādina, ka neilgi pirms Krievijas un ASV prezidentu tikšanās Seulā ASV vēstnieks Krievijā Maikls Makfols intervijā Amerikas balsij nosauca jautājumu par NATO pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanu Eiropā par „klupšanas akmeni” abu valstu attiecībās.

Jāpiebilst, ka Baraks Obama ir solījis uzreiz pēc nākošajām ASV prezidenta vēlēšanām apmeklēt Krieviju. Līdz šim viņš Krieviju apmeklējis tikai vienu reizi – 2009. gada jūlijā. Tāpat šī gada maijā – drīz pēc tam, kad būs notikusi Vladimira Putina inaugurācijas Krievijas prezidenta postenī ceremonija – ieplānota B. Obamas tikšanās ar V. Putinu.


Написать комментарий