“Viadas” vadītāja: Naftas produktu cenām nav nekāda pamata samazināties

foto viada.lv
foto viada.lv

Naftas produktu cenām nav nekāda pamata samazināties, komentārā laikrakstam "Dienas Bizness" norāda degvielas mazumtirdzniecības kompānijas SIA "Viada" vadītāja Alla Moroza.

Viņa uzsver - nav nekāda pamata uzskatīt, ka pasaules biržās piedzīvotā nelielā jēlnaftas cenas samazinājuma dēļ būtu sagaidāms arī degvielas cenu kritums.

Šis jēlnaftas cenu kritums ir niecīgs, turklāt realitātē par samazinājumu vispār ir grūti runāt, ņemot vērā, ka šīs cenas svārstības 2-3 ASV dolāru (1,06-1,58 latu) robežās faktiski neko nenozīmē. Ceturtdien jēlnaftas cena bija 124 dolāri (65,5 lati) par barelu, un nevar teikt, ka tas būtu ievērojami zemāks līmenis, salīdzinot ar situāciju, kāda bija 1-2 dienas iepriekš.

"Tāpat būtisks ir aspekts, ka šobrīd pasaulē novērojama ļoti interesanta situācija, kad jēlnaftas cena nedaudz samazinās, bet naftas produktu cena aug. Tas lielā mērā saistāms ar faktu, ka tādos lielos tirgos kā Indija, Ķīna, kā arī daļā Āfrikas valstu pieprasījums gan pēc benzīna, gan arī dīzeļdegvielas būtiski aug - attiecīgajos reģionos šo produktu patēriņš kļūst arvien lielāks," skaidro uzņēmēja.

Ir saprotams, ka patērētājus pašreizējā situācija saistībā ar degvielas cenām neapmierina, atzīst "Viadas" vadītāja.

"Tomēr jāsaprot, ka arī tirgotājiem tā ir visnotaļ problemātiska. Degviela no piegādātājiem ir jāiegādājas par ļoti augstām cenām. Tajā pašā laikā tās realizācijas apjoms krīt, jo iedzīvotāju maksātspēja nepalielinās. Degvielas tirgotāji Latvijā gan benzīnam, gan arī dīzeļdegvielai cenas kāpina ievērojami mazākā apmērā, nekā to prasītu notikumi starptautiskajos tirgos. Patiesībā šīm mazumtirdzniecības cenām Latvijā vajadzētu augt vēl straujāk. Tirgotāju maržas daļa pēdējā laikā ir ļoti tuvu nullei," apgalvo Moroza.

Viņa rezumē, ka pašreizējā situācija attiecībā uz degvielas tirdzniecību ir neapmierinoša visām pusēm, un ir grūti pateikt, kad kaut kas varētu mainīties uz labo pusi. Skaidrs, ka vismaz pagaidām nav nekāda ekonomiska pamata degvielas cenu samazinājumam.

Kā ziņots, 27.martā Latvijā par santīmu pieauga 95. un 98.markas degvielas cenas, sasniedzot jaunu rekordu.

Latvijas lielākā degvielas mazumtirgotāja "Latvija Statoil" degvielas uzpildes stacijās 95.markas benzīns maksā 1,039 latus, bet 98.markas degviela - 1,069 latus litrā.

Dīzeļdegvielas cena joprojām ir 99,9 santīmi.

Benzīna cenas paaugstinātas arī "Neste" degvielas uzpildes stacijās - 95.markas benzīns maksā 1,027 latus, 98.markas benzīns - 1,057 latus, bet dīzelis - 0,987 santīmus.

Iepriekšējo reizi degvielas cenas pieauga 21.martā.


Написать комментарий