Esošais Cietokšņa komandants sakopa sava slavenā priekšgājēja kapu 6

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Šodien Dinaburgas cietoksnī tika aizvadīta pirmā šī gada talka. Neskatoties uz nepatīkamo laiku, dalību šajā talkā ņēma Kultūras un informācijas centra pārstāvji, aktīvisti no biedrības “Dinaburg-centrs”, kuri cīnās par cietokšņa saglabāšanu un attīstīšanu. Viņi uzkopa, Cietokšņa, desmitā komandanta Georgija Piļenko kapu un apkārtējo teritoriju.

Kā pastāstīja Cietokšņa Kultūras un informācijas centra eksperts projektu jautājumos Artjoms Mahlins, talkas izvēlētā diena nav nejauša. Tieši šodien, 195 gadus atpakaļ, piedzima Georgijs Piļenko, vienīgais no 15 bijušajiem komandantiem, kurš ir apglabāts Cietokšņa teritorijā. Viņa biogrāfija ir diezgan interesanta: 40 gadus viņš ir atdevis kalpojot visdažādākajās artilērijas apakšvienībās, bija saņēmis ļoti daudz augstākos kara apbalvojumus, gan no Krievijas impērijas, gan no citām valstīm. Nodienēja līdz ģenerālleitnanta pakāpei, bet mūsu Cietoksni vadīja tikai divus gadus un nomira 67 gadu vecumā.

Daugavpils Cietokšņa pārvaldnieks Jānis Dukšinskis paskaidroja, ka šogad talka Cietoksnī sākās daudz ātrāk, jo vēl ir ļoti daudz darāmā: “Mēs esam priecīgi par jebkuru palīdzību, piemēram, Lielās talkas ietvaros, kura notiks aprīlī, mums palīdzēt pieteicās daudzu pilsētas skolu skolnieki. Teritoriju uzkopj ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī bezdarbnieki, tā saucamie simtlatnieki. Tuvākajā laikā tiek plānots sākt tīrīt teritoriju aiz aizsargvaļņiem, kuri interesē tūristus un mūsu jaunatni”.

Biedrības “Dinaburg-centrs” vadītājs Valērijs Trubins padalījās ar nākotnes plāniem. Tuvākajās dienās viņu biedrība atzīmēs divu gadu jubileju un centrs taisās paaugstināt savas darbības jomas līmeni: pēc divām nedēļām Cietoksnī tiks uzstādīts sabiedrības informācijas stends, bet aprīļa vidū “Dinaburg-centrs” plāno atvērt savu personīgo telpu. Tajā tiks izvietota bērnu zīmējumu izstāde, kura būs veltīta 200 gadadienai par godu varonīgai cietokšņa aizstāvēšanai. Šie zīmējumi jau ir paspējuši pabūt Krievu namā, bet tiek plānots šo izstādi uztaisīt par mobilu un demonstrēt plašākai publikai Pilsētas svētkos. 

Kā arī, šī gada Uzvaras dienā, Dubrovina parkā notiks vel viena izstāde, šoreiz tiks izstādīti Otrā pasaules kara ieroči, kā arī krievu kazahu, sarkanarmiešu un NKVD virsnieku formas. 

Informācijas plāksne ar 10-tā Cietokšņa komandanta dzīves aprakstu un nopelniem, trijās valodās tika novietota pie viņa kapavietas, pasākums beidzās ar Klusuma minūti un nelielu preses konferenci par godu Georgijam Piļenko.
  



Написать комментарий

Tai fotogrāfijā Jānis gan savādi izskatās . . . :)

Darba drēbes !

Gadus atpakaļ! Mācīties un vēlreiz mācīties latviešu valodu!

Janka, zābaciņš nespiež? Nav jau saeimas solu deldēt!!!

kauns: Gadus atpakaļ! Mācīties un vēlreiz mācīties latviešu valodu!

Uzraksti citiem vārdiem savu komentāru, tavējā LV neizprotama :)

Написать комментарий