Simtiem pacifistu mēģina iekļūt NATO galvenajā mītnē Briselē; 483 cilvēki aizturēti

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Simtiem pacifistu svētdien mēģināja iekļūt NATO galvenajā mītnē Briselē, bet 483 no viņiem aizturēja Beļģijas policija.

Demonstrāciju organizēja Beļģijas asociācija "Action pour la Paix" ("Rīcība mieram") divus mēnešus pirms Čikāgā gaidāmā NATO samita. Tā tika rīkota, protestējot pret alianses darbību Afganistānā un Lībijā, kā arī kodolbruņošanos. "

Briseles policija informēja, ka netika pieļauts, ka kāds no demonstrantiem iekļūst ēkā, aizturētos 483 cilvēku nopratina un pēc tam viņus visus visticamāk atbrīvos.

"Mēs nevēlamies nedz pretraķešu aizsardzības vairogu, nedz NATO iesaistīšanos NATO vai Lībijā, nedz arī kodolbumbas, kas mūsu valstī ir pretlikumīgas," teica "Action pour la Paix" pārstāvis.

Demonstranti izkliedza tādu saukļus kā "Vairs nekādu NATO", "Mēs tagad gribam mieru" un "NATO, spēle beigusies". Organizācijas pārstāvji skaidroja, ka "militārā alianse iesaistās konfliktos visā pasaulē un tai ir kodolieroči, kas ir drauds mieram psaulē".

Vietējā policija norādīja, ka par kārtību gādāja 500-600 policisti.

Protesta akcijas dalībnieki - pārsvarā bija 20 līdz 30 gadus veci jaunieši - bija ieradušies no visas Beļģijas, Francijas, Lielbritānijas, Somijas, Spānijas, Turcijas, Vācijas un Zviedrijas.

2008.gada martā apmēram 1000 miera aizstāvju līdzīgu akciju sarīkoja piektajā gadadienā kopš sākās ASV vadītais iebrukums Irākā. Tolaik policija aizturēja 450 cilvēkus.

Pēc gada notika vēl viens mēģinājums iekļūt NATO galvenajā mītnē alianses 60.gadadienā, bet toreiz aizturēti tika 442 cilvēki.


Написать комментарий