Ieslodzītais Roberts Žerebkovs tomēr ir uzvarējis

foto gorod.lv
foto gorod.lv

R. Žerebkovs ir zaudējis Daugavpils tiesā 15.-28.martā pret vietējā cietuma priekšnieku, bet paralēlajā administratīvajā tiesā Rēzeknē 14.martā viņš ir vinnējis. 

Kaut summa nav Ls 10675, bet tikai Ls 70, tomēr R. Žerebkovs gatavo apelāciju par kādu labāk piemērotu summu.

Neveiksmīgajā Daugavpils tiesā prasītājs R. Žerebkovs iesniedza prasību pret Daugavgrīvas cietuma priekšnieku Valēriju Tverdovu kā pret fizisku personu. Droši vien tādēļ, ka Latvijā ierēdnis pēc noklusēšanas nav tiesājams, R. Žerebkova prasībā lietvedība ir izbeigta. Bet cīņa pret sistēmu nav sākusies vakar un nebeigsies rīt. 

Pirms Daugavpils tiesas, proti, 14.martā Rēzeknē, R. Žerebkovs ir uzvarējis prasībā pret ieslodzījuma vietu pārvaldi. Kaut tiesas piešķirtā summa samērā neliela, tikai Ls 70 par sliktajiem apstākļiem, gaismu, ventilāciju un sanitāro mezglu, tomēr ir arī pozitīvs moments. Tā summa ir tikai par četrām karantīnā pavadītām dienām, tātad atrašanos karantīnā Administratīvā rajona tiesa novērtē par Ls 17,50 vienā dienā. Tas ir lielāks nekā tas, ko R. Žerebkovs neveiksmīgi prasīja Daugavpils tiesas prasībā, kurā par dienu viņš vēlējās Ls 10, kaut dienu bija daudz vairāk, tā ka kopā ar parastā kamerā pavadīto laiku prasības summa arī sanāca Ls 10675 (ko tiesa noraidīja nepareizi norādītā prasības objekta dēļ). 

„Neiedziļinoties šobrīd tehniskās detaļās, mēs palīdzēsim R. Žerebkovamm uzrakstīt prasību tā, lai viņš varētu cerēt uz uzvaru tiesā tādā prasībā, kuras apjoms būtu apmēram līdzvērtīgs iepriekš prasībā prasītajai desmit tūkstošus latu lielajai summai”, saka organizācijas „Gara Spēks” priekšsēdētājs Ivans Parfenovičs. Viņš palīdzēs arī citiem ieslodzītajiem uzrakstīt un iesniegt prasības tiesā. Prasību skaits tikai palielināsies. 

„Ja ieslodzījuma vietu pārvalde ir aizrāvusies ar naudas dalīšanu samākslotos, nevajadzīgos un nedzīvotspējīgos projektos, kā, piemēram, „mācību klašu modernizācija” par Ls 2,3 milj. (3,3 milj. EUR, no ЕС 85 %, no Latvijas valsts 15 %) astoņos cietumos, tad kādam ir jāatgriež ierēdņus no banknošu čaukstēšanas pie realitātes,” skaidro sabiedriskās organizācijas „Gara spēks” līderis: „Valmieras cietuma ieslodzītais Aigars Melnītis vinnējis no Latvijas valsts 7000 eiro (Ls 4919) februāra nogalē Eiropas Cilvēktiesību tiesā cietuma sliktās aprīkošanas dēļ ar nepietiekamu gaismu, gaisu, ventilāciju un nepietiekami norobežotiem sanitāriem mezgliem. Mēs pieliksim visus spēkus, lai tas būtu tikai sākums. Tieslietu ministrs Štokenbergs pirms gada gandrīz atbrīvoja no amata ieslodzījuma vietu pārvaldes priekšnieku par finanšu līdzekļu izšķērdību. Tomēr ģenerālis Visvaldis Puķīte un viņa padotie acīmredzami nav izdarījuši secinājumus.”
…Diemžēl Latvijā daudzi alkst pēc atriebības un sāpju nodarīšanas ieslodzītajiem, kuru dzīve jau bez tā it nemaz nav viegla. Sabiedrība ir slima, bet Eiropas standarti ir nežēlīgi. 

Pagājušajā gadā R. Žerebkovs jau ir vinnējis, pēc precizētajiem datiem, 4,5 tūkst. eiro (Ls 3150), kurus Latvijas valdība viņam piešķīra mierizlīgumā un lai izvairītos no prasības virzīšanas uz Eiropas Cilvēktiesību tiesu. 

   


Написать комментарий