Cenšas novērst gāzes noplūdi Ziemeļjūrā

foto nra.lv
foto nra.lv

Avārijas izraisītā gāzes liesma naftas un dabasgāzes ieguves uzņēmuma Total izmantotajā platformā Ziemeļjūrā nedēļas nogalē ir apdzisusi. Postījumu risks tādējādi ir samazinājies, tomēr gāze joprojām noplūst, un sprādziena iespēja saglabājas.

Pēc noplūdes atklāšanas un aizdegšanās pagājušajā nedēļā no platformas, kas atrodas 240 kilometrus no Skotijas pilsētas Aberdīnas krastiem, tika evakuēti visi 238 tur strādājošie cilvēki. Savukārt nedēļas nogalē Total apstiprināja, ka liesma ir apdzisusi pati no sevis, kā tas bijis gaidāms. Liesmas apdzišana nozīmē, ka ir krietni samazinājusies sprādziena iespēja. Aptuveni 200 tūkstoši kubikmetru gāzes dienā, kas turpina izplūst pa sūci, vairs nevar nonākt kontaktā ar uguni un eksplodēt. Tanī pašā laikā tas vien, ka gāzes noplūde turpinās, nozīmē, ka platformas tuvākā apkaime ir ugunsnedroša.

Total pašlaik apsver vairākas iespējas, kā novērst noplūdi. Vispirms strādnieki jūras gultnē mēģinās bloķēt kanālu, pa kuru gāze izplūst, savukārt pastāvīgs risinājums būs papildu kanāla urbšana, problemātisko vietu apejot, tomēr šie darbi ilgtu vairākus mēnešus, vēsta BBC. Uz notikuma vietu jau tiek vilktas divas urbšanas platformas.

Pagājušajās nedēļas beigās Total paziņoja, ka uzņēmuma rīcībā nav informācijas, ka notikusī avārija būtu saistāma ar cilvēku pieļautām kļūdām. Uzņēmums negadījuma dēļ dienā zaudē ieņēmumus 1,1 miljona eiro vērtībā, savukārt nedēļas laikā kopš strādnieku evakuēšanas no platformas uzņēmuma akciju vērtība ir nokritusies par astoņiem miljardiem eiro. Zaudējumi ir radušies arī Total konkurentam Shell, kam drošības apsvērumu dēļ nācies evakuēt 85 darbiniekus no savas sešarpus kilometru attālās platformas. Ap avārijas vietu vairāku kilometru rādiusā jūras ūdenī ir izpleties gāzes kondensāts, bet Total uzsver, ka tas nopietnu risku videi nerada un drīz izgaros. Dabas aizstāvju organizācija Greenpeace, kuras sūtītais kuģis notikuma vietu sasniegs šodien, sola izpētīt gaisa, ūdens un grunts paraugus, lai iegūtu informāciju par piesārņojumu.

Iepriekšējais nozīmīgais šāda veida nelaimes gadījums Ziemeļjūrā notika 1988. gadā, kad uzsprāga ASV naftas kompānijas Occidental Petroleum platforma. Toreiz dzīvību zaudēja 167 cilvēki.

Ziemeļjūrā joprojām ir ievērojami naftas un dabasgāzes krājumi, tomēr to ieguve kļūst aizvien sarežģītāka, norāda AFP. Tāpēc Lielbritānijas naftas un dabasgāzes ieguves apjomi laikposmā no 2000. līdz 2010. gadam sarukuši par 54 procentiem, bet Norvēģijai šajā pašā laikā – par pieciem procentiem. Viegli iegūstamā nafta ir beigusies, un tagad ir nepieciešams apgūt dziļākus ūdeņus, urbt dziļāk, kā arī strādāt reģionos, kur raksturīgi skarbi laikapstākļi un augsti viļņi.


Написать комментарий