Circene: Veselības nodokļa ieviešana nemaksātājiem var sadārdzināt pakalpojumu desmitkārtīgi

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Maija vidū plānots pabeigt izstrādāt koncepciju par veselības aprūpes sasaistīšanu ar nodokļu maksāšanu. Veselības ministre Ingrīda Circene rīta raidījumā Dienas Rīts skaidroja, ka tiem, kuri nemaksās nodokļus, kā arī neizvēlēsies brīvprātīgi to maksāt, iespējams, būs jārēķinās ar daudz dārgākām pakalpojumu cenām.

"Šajā brīdī viņam būs jāizdomā, vai pašam maksāt šo nodokli vai viņš piespiedīs darba devēju ar viņu noslēgt līgumu, vai maksās pilno pakalpojuma cenu. Viņš, aizejot pie ģimenes ārsta, par latu vairs nevarēs saņemt konsultāciju, viņam būs jāmaksā, iespejams, desmit latu," sacīja I.Circene. Viņa piebilda, ka ģimenes ārstiem būs pieejama elektroniska sistēma, kas mediķim atklās datus, vai pacients ir vai nav nodokļu maksātājs. Veselības ministre arī piebilda, ka ārsts, izmantojot šos datus, nepārkāps datu aizsardzības normas, jo tā neesot konfidenciāla informācija. "Nodokļu maksāšanas fakts nav aizsargājams. Neprasa, cik viņš maksā," sacīja I.Circene. Viņa arī skaidroja, ka patlaban Latvijā 38% līdz 40% nodarbināto strādā nelegāli. Saistīt nodokļu maksāšanu ar veselības aprūpi varētu nākošā gada otrajā pusē.
Runājot par to, no kura nodokļa atvēlētu līdzekļus veselības aprūpei, I.Circene atzina, ka patlaban vēl norit diskusijas. Viņasprāt, "kavalitātīvāk un ātrāk" veselības nodokli būtu sasaitīt ar iedzīvotāju ienākumu nodokli.

Uz jautājumu, cik lielā mērā korupcija ietekmē veselības aprūpes jomu, I.Circene uzsvēra - "pelēkā zona ir nepašaubāmi". Viņasprāt, risinājums ir valsts un privāto pakalpojumu nodalīšana veselības aprūpē. Iespējams, būtu jāsadala arī slimnīcas teritorija, nodalot šos pakalpojumus.


Написать комментарий