Klementjevs: Latvija ieinteresēta sadarbībā ar Uzbekistānu tranzīta jomā (VIDEO)

Latvija ir ieinteresēta aktīvākā ekonomiskajā sadarbībā ar Uzbekistānu, tostarp tranzīta jomā, attīstot jaunu transkontinentālu Austrumu - Rietumu tranzīta ceļu. 

To Saeimas priekšsēdētājas biedrs Andrejs Klementjevs uzsvēra pirmdien, 2.aprīlī, tiekoties ar Uzbekistānas Republikas parlamenta Likumdošanas palātas priekšsēdētāja vietnieku Boriju Alihanovu un viņa vadīto parlamentāriešu delegāciju.

Sveicot viesus Saeimā, A.Klementjevs pauda gandarījumu par Latvijas un Uzbekistānas divpusējo attiecību sekmīgo attīstību - pēdējo gadu laikā tām raksturīga aktīva vizīšu apmaiņa un intensīvs politiskais dialogs. „Esmu pārliecināts, ka šī vizīte sniegs jaunu ieguldījumu mūsu valstu attiecībās, īpaši palīdzot stiprināt abu valstu ekonomisko sadarbību,” uzsvēra Saeimas priekšsēdētājas biedrs.

A.Klementjevs sarunā akcentēja mūsu valsts ģeogrāfiskā izvietojuma priekšrocības, kā arī pieredzi transporta un loģistikas jomā. Latvija ir ieinteresēta tālāk attīstīt jau patlaban labi funkcionējošo Ziemeļu izplatīšanas ceļu, pa kuru no Rīgas ostas pa dzelzceļu Afganistānā izvietotajiem NATO vadītajiem miera uzturēšanas spēkiem tiek piegādātas nemilitārās kravas. Šim tranzīta maršrutam, kas šķērso arī Uzbekistānas teritoriju, ir labs potenciāls Jaunā Zīda ceļa iniciatīvas ietvaros kļūt par transkontinentālu tirdzniecības ceļu, atzīmēja A.Klementjevs.

Arī B.Alihanovs sarunas laikā atzina, ka Uzbekistāna redz Latviju kā tiltu starp Austrumu un Rietumu tirgiem, un arī ir ieinteresēta, lai līdzšinējā aktīvā politiskā sadarbība un labā līgumtiesiskā bāze veicinātu ekonomisko kontaktu veidošanos starp abām valstīm. Abām valstīm ir kopīga vēsturiskā pieredze un Uzbekistānai Latvija ir interesanta arī kā Eiropas Savienības dalībvalsts, pauda viesis.

Uzsverot ekonomikas pastāvīgo izaugsmi, Uzbekistānas parlamenta Likumdošanas palātas priekšsēdētāja vietnieks arī iepazīstināja ar viņa valsts paveikto ekonomikas dažādošanā, piemēram, attīstot automobiļu ražošanu, kā arī veicinot atjaunojamās enerģijas attīstību.

Uzbekistānas parlamentu šajā vizītē pārstāv arī Uzbekistānas parlamenta Senāta Budžeta un ekonomikas reformu komisijas priekšsēdētājs Abdurašids Altijevs un parlamenta Likumdošanas palātas Rūpniecības, celtniecības un tirdzniecības komisijas priekšsēdētājs Sobirs Žaborovs.

Tāpat šodien ar uzbeku parlamentāriešiem tikās Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Savukārt rīt Uzbekistānas parlamenta deputātiem paredzēta tikšanās arī ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, kā arī Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāju Jāni Reiru un Saeimas deputātu grupu sadarbībai ar Uzbekistānas parlamentu.
 


Написать комментарий