Breivīks atmazgājis naudu caur bankām Baltijā un ASV

foto puaro.lv
foto puaro.lv

Norvēģijas ekstrēmists Anderss Bērings-Breivīks atmazgājis naudu arī caur kādu Latvijas banku, vēsta Norvēģijas laikraksts "Dagbladet".

Šorīt trīs Andersa Bēringa-Breivīka advokāti darījuši zināmus pierādījumus un vairākas detaļas, kas tiks izskatītas tiesā. Kā morādīja viens no Breivīka advokātiem Geirs Lipestads

visi izmeklēšanas dokumenti, kā arī uz tiesu uzaicināto liecinieku saraksti nodoti policijai.

Uz tiesu, kas notiks 16.aprīlī, tiks izsaukti 30 vai 40 liecinieki.

Vairākums liecinieku ir medicīnas darbinieki, bet ir arī pārstāvji kā no labēji, tā kreisi noskaņotiem grupējumiem, politikas eksperti, kā viens no lieciniekiem uzstāsies arī Mulla Krekars.

Kā norāda Dagbladet Mulla Krekars nesen par izteiktiem draudiem notiesāts uz pieciem gadiem.

Krekars ir kurdu sunnītu islāmistu grupējuma Ansar al Islam līderis, kurš kā bēglis dzīvo Norvēģijā ,viņa sieva un četri bērni ir Norvēģijas pilsoņi.

Kurdistānas varas iestādes vairākkārtīgi aicinājuši Norvēģiju izdot Krekaru sodīšanai. 26. martā Krekaram Norvēģijas tiesa piesprieda 5 gadu cietumsodu par Norvēģijas politiķiem izteiktiem draudiem gadījumā, ja viņš tiks izdots Kurdistānai.

Uz tiesu tiks uzaicināts arī psihiatrs Nestors Rendi Rosenkvists, kurš norāda,ka pēc vairākām sarunām ar Breivīku,viņš uzskata, ka Norvēģijas ekstrēmists ir normāls un pie pilna prāta.

Policijas izmeklēšanā arī atklāts, ka Bērings-Breivīks piepelnījies, pārdodot viltotus augstskolu diplomus, un laika posmā no 2003. līdz 2006.gadam nopelnījis aptuveni 3,6 miljonus Norvēģijas kronu (331 200 latus).

Pratināšanā noskaidrojies, ka Breivīka māte arī palīdzējusi dēlam legalizēt aptuveni 400 tūkstošu Norvēģijas kronu (37 tūkstoši latu). 2003. un 2006. gadā Breivikam ārvalstu kontos atradušies 3,6 miljoni kronu (332 tūkstoši latu). Breiviks šajā laikā nodarbojies ar viltotu izglītības atestātu tirdzniecību ar interneta starpniecību. Pircēji par viltoto dokumentu norēķinājās ar elektronisko maksājumu sistēmu “PayPal”, “E-Gold”, vai pārskaitot naudu uz Breivika bankas kontu Latvijā. Pēc tam Breivīks naudu ņēmis ārā bankomātos Oslo. Izņemtās summas vienmēr bijušas nelielas, lai neradītu aizdomas. Breivika māte šo naudu ieskaitījusi savā kontā, lai pēc tam to atkal atdotu dēlam. Viņa policija pastāstījusi, ka šim nolūkam tai bija atvērti trīs bankas konti.

Policija jau atklājusi 14 banku kontus septiņās valstīs, kuriem varētu būt sakars ar Breiviku.

Apsūdzētajam banku konti bijuši atvērti Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, ASV, kā arī Karību "nodokļu paradīzes" valstīs - Antigvā un Barbudā, Dominikānas Republikā, Senvinsentā un Grenadīnās.


Написать комментарий