Divpadsmit Nobela Miera Prēmijas laureātu aicinājums Ķīnas Prezidentam: sākt dialogu ar Tibetu

foto csmonitor.com
foto csmonitor.com

Otava. Divpadsmit Nobela Miera Prēmijas laureāti, tostarp arhibīskaps Desmonds Tutu, Rigoberta Menču Tuma un prezidents Hose Ramoss Horta, šodien nosūtīja vēstuli Ķīnas Prezidentam Hu Dziņtao, aicinot viņu “respektēt Tibetas tautas pašcieņu” un sākt “pilnvērtīgu dialogu” ar Viņa Svētību Dalailamu un citiem Tibetas līderiem. 

Vēstule ir reakcija uz nesenajām tibetiešu pašnāvībām sadedzinoties. Trīsdesmit cilvēki ir devušies nāvē, protestējot pret nebeidzamām represijām pret Tibetas tautu.

Pēdējā sadedzināšanās notika pagājušajā nedēļā, kad prezidents Dziņtao uzturējās vizītē Indijā, kur trimdā dzīvo daudzi tūkstoši tibetiešu, arī Viņa Svētība Dalailama un Tibetas trimdas valdība.

Savā paziņojumā presei Nobela Miera prēmijas laureāti aicina Ķīnas vadītāju rast nevardarbīgu risinājumu gadu desmitus ilgstošam konfliktam, viņi atgādina, ka Viņa Svētība Dalailama “nekad nav bijis separātisma piekritējs”. Laureāti prasa Ķīnas valdībai atbrīvot politieslodzītos un ļaut žurnālistiem, cilvēktiesību ekspertiem un diplomātiem bez ierobežojumiem apmeklēt Tibetu. 

Reaģējot uz nesenajiem pašsadedzināšanās gadījumiem un augošo saspīlējumu, Ķīnas valdība pastiprina savu militāro klātbūtni Tibetā un ir ierobežojusi jau tāpat limitēto reliģisko brīvību budistu mūkiem. Vairums cilvēku, kuri savu protestu pauda sadedzinoties, bija budistu mūki un mūķenes.

Nobela Miera Prēmijas laureāts Arhibīskaps Tutu apmeklēja tibetiešu kopienu trimdā Daramsalā, Indijā un tikās Nobela Miera Prēmijas laureātu Viņa Svētību Dalailamu.
 


Написать комментарий