LBAS ar vēstulēm Āboltiņai aicina protestēt pret pensionēšanās vecuma paaugstināšanu

foto kasjauns.lv
foto kasjauns.lv

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), sūtot elektroniskas vēstules 11.Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai (V), aicina protestēt pret valdībā akceptēto priekšlikumu sākt paaugstināt pensionēšanās vecumu jau no 2014.gada, portālu "Delfi" informēja LBAS.

LBAS mājas lapā www.arodbiedribas.lv atrodams vēstules – iesnieguma paraugs, kuru arodbiedrība aicina Latvijas pilsoņus parakstīt un no otrdienas elektroniski sūtīt Āboltiņai, ņemot vērā, ka valdības akceptētie grozījumi pensiju likumā ir nodoti apspriešanai Saeimā. Šī vēstuļu akcija iecerēta līdz 16.aprīlim. Līdztekus tai LBAS ir ieplānojusi tikties ar visām Saeimas frakcijām, lai skaidrotu savu pozīciju.

"Mēs uzsveram, ka nekad neesam bijuši pret iespēju Latvijā paaugstināt pensionēšanās vecumu, bet uzskatām, ka to jādara mērenāk, sniedzot atbildes iedzīvotājiem uz sāpīgiem jautājumiem par bezdarba samazināšanos, iespējām atrast darbu gan senioriem, gan arī jauniešiem, par "ēnu" ekonomikas apjomu samazināšanos, veselības aprūpes finansējuma un vidējā mūža ilguma palielināšanu, demogrāfijas un mūžizglītības problēmu risināšanu," norāda arodbiedrībā.

LBAS jau 2010. gadā pauda savu nostāju, ka vislabākais modelis būtu pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 2016.gada ar trīs mēnešu soli gadā, kas ļautu 65 gadu pensijas vecumu sasniegt 2026.gadā vienlaikus ar daudzām citām Eiropas valstīm.

Jau vēstīts, ka valdība marta beigās akceptēja Labklājības ministrijas priekšlikumu sākt paaugstināt pensionēšanās vecumu Latvijā jau no 2014.gada. Iepriekš bija plānots pensionēšanās vecumu celt no 2016.gada.

Patlaban pensionēšanās vecums Latvijā gan sievietēm, gan vīriešiem ir 62 gadi. To pakāpeniski iecerēts paaugstināt līdz 65 gadiem.


Написать комментарий