LVC: apstrīdot iepirkumu konkursus, atkal būtu jānosaka drošības depozīta maksa

foto jelgavasvestnesis.lv
foto jelgavasvestnesis.lv

Apstrīdot Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) iepirkuma konkursus, atkal vajadzētu ieviest drošības depozīta maksu, lai samazinātu nepamatoto sūdzību skaitu, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam "Baltic Business Service" sacīja valsts autoceļu pārvaldītāju "Latvijas valsts ceļi" valdes priekšsēdētājs Ivars Pāže.

"Pašlaik jebkurš var apstrīdēt procedūru. Ja būtu saglabāta prasība par drošības naudas iemaksu, pārstrīdot IUB lēmumu, līdzīgi kā agrāk, šādu sūdzību būtu mazāk. Tomēr patlaban sūdzēties var jebkurš," atzina Pāže.

Viņš arī norādīja – ja konkursā piedalās deviņi pretendenti, nereti pretendents, kuram ir otra labākā cena, iesniegs sūdzību tikai tāpēc, lai sabojātu dzīvi konkursa uzvarētājam. "Diemžēl šā iemesla dēļ rodas risks, ka var tikt lauzti līgumi ar uzvarētāju, jo sūdzības izskatīšana ilgst dažus mēnešus un, ja tās laikā palielinās būvniecības izmaksas, darbus vairs nav iespējams veikt par iepriekš paredzētajām cenām iepriekš paredzētajā laikā, tādējādi ir jālauž līgums ar uzvarētāju," pastāstīja LVC vadītājs.

Pāže arī klāstīja – ja nolikums visiem pretendentiem konkursā ir bijis pieejams gana ilgi, bet pēkšņi ir sūdzība, tad tas nav saprotami. "Jācer, ka IUB šādus gadījumus izskatīs gana operatīvi. Manuprāt, šis jautājums būtu jārisina tāpat kā ar zemēm, panākot tādu risinājumu, ka puse, kura nepiekrīt lēmumam, var tiesāties kaut 20 gadu, bet nekādā gadījumā nedrīkst aizkavēt projektu. Diemžēl pēdējā laikā ir novērota tendence, ka IUB tiek sniegtas sūdzības par jebkuru lielāku iepirkumu. Tālab arī mēs cenšamies vienu lielāku projektu sadalīt vairākos mazākos posmos, jo, izsludinot to kā lielu un apjomīgu projektu, pastāv risks, ka sūdzību skaits būs lielāks," viņš teica.

Tāpat Pāže uzsvēra, ka atkal vajadzētu ieviest drošības depozīta maksas, iesniedzot sūdzību IUB, jo, kamēr šādas drošības maksas pastāvēja, šāda izklaide uzņēmējiem, kas iesniedz nepamatotu sūdzību, maksāja pietiekami dārgi. "Tagad šī izklaide atkal neko nemaksā. Patlaban šādas sūdzības nav uzskatāmas nekā citādi kā vien par vienkāršu ieriebšanu konkurentiem. Manuprāt, šāda sūdzība IUB būtu izskatāma tikai vienreiz. Ja vienreiz saistībā ar šo sūdzību lēmums jau ir bijis pieņemts, to nevajadzētu izskatīt atkārtoti pat pie sūdzības pārfrāzēšanas. Pretējā gadījumā būvniecības izmaksas pieaug, būvnieks gaida projekta startu, bet ilgstoši nevar sākt darbus. Taču šajā laikā būvizmaksas aug, apdraudot visu projektu," paskaidroja Pāže.


Написать комментарий