Pasaules laimes topā latvieši savu dzīvi vērtē sliktāk par irākiešiem

foto kasjauns.lv
foto kasjauns.lv

Pasaulē par vislaimīgākajiem sevi uzskata Skandināvijas valstu – Dānijas, Somijas un Norvēģijas – pilsoņi, liecina ekonomistu Džona Helivela, Ričarda Lejarda un Džefrija Saksa pētījums, kurā apkopoti Gallup aptauju dati laika posmā no 2005.līdz 2011.gadam. 

Pētījumā Latvijas iedzīvotāji toties sevi ierindojuši starp visnelaimīgākajiem pasaules pilsoņiem – 156 valstu vidū ierindojoties 105.vietā. Savu dzīvi Latvijas pilsoņi novērtējuši daudz slikāk par karadarbības piemeklētās Irākas iedzīvotājiem, Indijas un Nigērijas pilsoņiem, taču tikai kripatiņu labāk par tādu Āfrikas valstu kā Marokas un Ganas pārstāvjiem.

Ekonomistu pētījums šonedēļ prezentēts Butānas Karalistes organizētās tikšanās laikā, kuras ietvaros dažādu jomu eksperti arī analizējuši faktorus, kas dažādu pasaules valstu iedzīvotājos rada laimes izjūtu. Šī Āzijas valsts jau ir izveidojusi savu nacionālo laimes indeksu un aicina savam paraugam sekot arī citu valstu iedzīvotājus, ziņo Los Angeles Times. 

Kā norādīts pētījumā, vissliktāk pasaulē jūtas Togo un vairāku citu Āfrikas valstu iedzīvotāji. Tā kā vislaimīgāko un visnelaimīgāko valstu iedzīvotāju ienākumi atšķiras vismaz 40 reizes, pētījuma autori secinājuši, ka visnelaimīgāk jūtas nabadzīgo valstu pilsoņi. Turklāt laimīgajās valstīs iedzīvotāji dzīvo vidēji par 28 gadiem ilgāk. 

Lai arī ASV pilsoņu ienākumi kopš 1960.gada ir sarukuši, viņu laimes izjūta ir palikusi iepriekšējā līmenī, liecina pētījums. Ekonomisti uzskata, ka liels priekšnoteikums, lai kādas valsts pilsoņi justos labi, ir fakts, vai viņi savā zemē jūtas brīvi un vai uzticas valdībai. 

Pētījumos apkopotas daudzas aptaujas, kurās noskaidrots iedzīvotāju viedoklis par ekonomisko situāciju valstī, iespējām saņemt sociālos pabalstus, vai pilsoņiem ir pie kā vērsties nelaimes gadījumā, kā viņi vērtē korupcijas līmeni valstī. 

Pārējo divu Baltijas valstu iedzīvotājiem salīdzinājumā ar Latvijas pilsoņiem skats uz dzīvi ir daudz pozitīvāks – Lietuva šajā pasaules valstu laimes topā ir ierindojusies 60.vietā, savukārt Igaunija – 72.vietā. Sliktāk par igauņiem jūtas moldovieši – 75.vieta un Krievijas iedzīvotāji - 76.vieta topā. 

Savukārt pasaules laimīgāko valstu desmitniekā ir ierindojušās arī Nīderlande, Kanāda, Šveice, Zviedrija, Jaunzēlande, Austrālija un Īrija.
Ja laimīgāko valstu iedzīvotāji savu labsajūtu 10 baļļu skalā novērtējuši vidēji ar 7,6 ballēm, tad nelaimīgo valstu iedzīvotāji savai dzīvei devuši vien 3,4 balles. 

Organizācija Gallup vairāku gadu garumā noskaidrojusi pasaules iedzīvotāju viedokļus daudzos jautājumos. Aptaujās secināts, ka 96% laimīgāko valstu iedzīvotājiem nelaimes brīžos ir, kam piezvanīt, nelaimīgajās valstīs pozitīvi uz šo jautājumu atbildējuši tikai 48% iedzīvotāju. 94% laimīgo valstu iedzīvotāji savā zemē jūtas brīvi, bet nelaimīgajās valstīs tā jūtas tikai 63% pilsoņu. To, ka uzņēmējdarbībā un valsts iestādēs ir iespēja sastapties ar korupciju, laimīgajās valstīs uzskata tikai 33% iedzīvotāju, bet nelaimīgajās - 85% pilsoņu.  


Написать комментарий