Franču islāmistiem izvirza apsūdzības

foto nra.lv
foto nra.lv

Vakar Francijas prokuratūra izvirzījusi sākotnējās apsūdzības 13 no 17 pagājušās nedēļas nogalē aizturētajiem islāmistu radikāļiem – tas nozīmē, ka viņus iespējams paturēt apcietinājumā, kamēr turpinās izmeklēšana.

Neoficiāla informācija liecina, ka grupējums plānojis nolaupīt kādu izmeklēšanas tiesnesi, tāpat ir zināms, ka tā locekļi aģitējuši par šariāta likumu ieviešanu Francijā.

Prokurors Fransuā Molēns īpaši sasauktā preses konferencē paziņojis, ka izmeklētāju rīcībā ir pietiekami daudz pierādījumu, kas liecina, ka grupējums Forsane Alizza (Lepnuma bruņinieki) nodarbojies ar nelikumīgu darbību, vēsta AP. Islāmistu organizācijas dalībnieki pagājušo piektdien tika apcietināti Francijas iekšējā izlūkdienesta (DCRI) veiktā operācijā, viņiem ticis konfiscēts ievērojams ieroču arsenāls – četri Kalašņikova automāti, astoņas šautenes, vairākas pistoles un asaru gāzes kārbas. F. Molēns paziņojis, ka grupējuma biedri rīkojuši treniņus nomaļās vietās, kuru laikā mācījušies apieties ar ieročiem. Prokurors piebildis, ka viņu mērķis bijis nolaupīt kādu izmeklēšanas tiesnesi. Aģentūra AFP vēsta, ka kaujinieki plānojuši nolaupīt ebreju izcelsmes Lionas pilsētas tiesnesi Albēru Levī. Kopš pagājušās nedēļas gan viņš pats, gan viņa ģimene tiek apsargāti, jo neesot zināms, vai brīvībā nav palicis vēl kāds grupējuma loceklis.

F. Molēns vakar īpaši uzsvēris, ka Forsane Alizza nav saistīta ar Mohammedu Merā – pašpasludinātu islāmistu kaujinieku, kurš martā Tulūzā nogalināja vismaz septiņus cilvēkus, bet pēc tam gāja bojā apšaudē ar policiju. Netiek arī vēstīts par šā grupējuma sakariem ar starptautisko teroristu tīklu Al Qaeda, taču F. Molēns norādījis, ka grupējuma mājaslapā ievietoti videomateriāli, kuros slavināts pērn likvidētais teroristu līderis Osāma bin Lādens, tāpat tur bijuši atrodami aicinājumi uz džihādu jeb svēto karu. Tagad šī mājaslapa ir slēgta.

DCRI vadītājs Bernārs Skuarčini norādījis, ka pagaidām nav zināms, vai grupējuma locekļi jau paspējuši pastrādāt kādus uzbrukumus vai tos tikai plānojuši. BBC atgādina, ka pēc incidenta Tulūzā Francijas valdība aktīvi ķērusies pie islāmistu radikāļu apkarošanas. Pirmdien iekšlietu ministrs Klods Guēns pavēstīja, ka no valsts izraidīti divi islāma garīdznieki, kuri savās lūgšanās sludinājuši antisemītismu un aicinājuši musulmaņu sievietes pārkāpt Francijas likumu, kas aizliedz seju aizsedzošu galvassegu valkāšanu. Viens no viņiem ir Mali, bet otrs – Alžīrijas pilsonis. Ministrs piebildis, ka tuvākajās dienās tiks deportēti vēl vairāki radikālie sludinātāji.


Написать комментарий