11.septembra teroraktu plānošanā apsūdzēto Halidu Šeihu Mohammedu un viņa līdzdalībniekus tiesās Gvantanamo

foto delfi.lv
foto delfi.lv

2001.gada 11.septembra teroraktu plānošanā apsūdzētais Halids Šeihs Mohammeds un četri viņa līdzdalībnieki tiks tiesāti karatiesā Gvantanamo bāzē Kubā, trešdien paziņoja Pentagons.

Paredzams, ka viņi 30 dienu laikā stāsies militārā tiesneša priekšā Gvantanamo, lai atbildētu uz apsūdzībām, bet prāva varētu sākties pēc vairākiem mēnešiem.

Bez pakistāniešu izcelsmes kuveitieša Halida Šeiha Mohammeda šajā lietā apsūdzēti arī saūdarābs Valīds bin Atašs, jemenietis Ramzi Binalšibs, pakistānietis Ali Abdalazizs Ali, kurš ir pazīstams arī kā Ammars al Baluči, un saūdarābs Mustafa al Havsavi.

Viņiem 2008.gadā tika izvirzītas apsūdzības terorismā, lidmašīnu nolaupīšanā, sazvērestībā, slepkavībās, pārkāpjot kara vešanas noteikumus, un citos noziegumos. Maksimalais soda mērs par šīm apsūdzībām ir nāvessods. ASV Aizsardzības ministrija trešdien apstiprināja šīs apsūdzības.

Tiesas process pret apsūdzētajiem tiks īstenots atbilstoši ASV Kongresa 2006.gadā pieņemtā militāro komisiju likuma noteikumiem. Likums nosaka kārtību, kādā tiek tiesātas par terorismu aizdomās turētas personas, kas nav ASV pilsoņi.

19 "Al Qaeda" teroristi 2001.gada 11. septembrī nolaupīja četras pasažieru lidmašīnas, no kurām divas sagrāva Pasaules tirdzniecības centru Ņujorkā un viena taranēja Pentagona ēku Vašingtonā, bet ceturtā nogāzās laukā Pensilvānijas štatā. Šajos terora aktos gāja bojā apmēram trīs tūkstoši cilvēku.


Написать комментарий