Lielie kinoteātri iespējamo «Holivudas nodokļa» ieviešanu uzskata par tuvredzību

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvijas lielie kinoteātri ieceri lielākajiem kinoteātriem piemērot papildu nodokli jeb tā saukto "Holivudas nodokli" vērtē kā neiedziļināšanos kino izrādīšanas nozarē un tuvredzību attiecībā pret šīs nozares nākotni, informēja SIA "Forum Cinemas" reklāmas menedžeris Reinis Amoliņš.

Latvijas kino izrādīšanas nozares pēdējo gadu attīstība liecina, ka no 2009.gada skatītāju skaits, kuri apmeklē kinoteātrus, Latvijā ar katru gadu samazinās, un arī šis gads nebūs izņēmums.

Tikai nesen nozarei tika "uzlikts jauns pārbaudījums - pievienotās vērtības nodokļa likmes četrkārtēja palielināšana". Nākamo divu gadu laikā kino izrādītājus sagaida jauni izaicinājumi un investīcijas vairāku simtu tūkstošu latu vērtībā, kas saistīts ar kino izrādīšanas vides digitalizēšanu visā pasaulē. Papildu nodokļu piemērošana, no kinoteātru skatu punkta, ir mēģinājums apzināti apgrūtināt to nozarē vēl darbojošos uzņēmumu, kas godprātīgi maksā nodokļus valsts budžetā, darbību, uzsvēra Amoliņš.

Jau ziņots, ka šonedēļ kino nacionālā pasūtījuma darba grupas vadītājs Dāvis Stalts (VL-TB/LNNK) Saeimas Valstiskās audzināšanas apakškomisijas deputātiem ierosināja, ka par vienu no finansējuma avotiem Latvijas nacionālā kino atbalstam varētu būt "Holivudas nodoklis", kuru par attiecīgu ārzemju kinofilmu demonstrēšanu maksātu lielie kinoteātri jeb "multipleksi".

"Nesaprotama ir ieceres autoru loģika, iestājoties pret Latvijas stratēģiskā partnera - ASV - ražoto filmu izrādīšanu Latvijā. Ieceres autori, salīdzinot šo nodokli ar vides piesārņojuma nodokli, acīmredzot vēlas pateikt, ka Holivudā netiek ražotas mākslinieciski augstvērtīgas filmas un tie skatītāju tūkstoši, kas tās noskatās, ir neizglītoti mākslas un kultūras jomā. Doma palielināt finansējumu Latvijas kino veidotājiem ir apsveicama, tomēr atbalsta politiku nevajadzētu balstīt uz kinoteātru rēķina, lai nenonāktu pie absurdas situācijas, kad nebūs, kur jaunās latviešu filmas izrādīt," akcentēja "Forum Cinemas" pārstāvis.

Pēc viņa teiktā, Lietuvā atbalstu ir ieguvusi iecere daļu no kinoteātru nodokļos nomaksātās naudas novirzīt vietējo kino veidotāju finansēšanai. Šī ideja šķiet loģisks solis, kā nodrošināt papildu finansējumu pašmāju kino projektiem, tajā pašā laikā negremdējot kino izrādīšanas nozari ar papildu nodokli laikā, kad kinoteātri cīnās par izdzīvošanu.

SIA "Forum Cinemas" ir lielākais filmu izplatītājs un izrādītājs Latvijā, pārstāvot piecas filmu izplatīšanas kompānijas "20th Century Fox International", "Sony Pictures Releasing International", "Universal Pictures International", "Paramount Pictures International" un "Walt Disney Studios Motion Pictures" un esot daudzzāļu kinoteātra "Kino Citadele" operators.

Rīgā bez "Kino Citadele" darbojas vēl divi daudzzāļu kinoteātri - "Cinamon" un "Multikino". Kinoteātris "Cinamon" tirdzniecības parkā "Alfa" tika atvērts 2008.gada 7.novembrī. "Cinamon" pieder Igaunijas uzņēmumam "Cinamon Group", kura sastāvā ir "Cinamon" Baltijas kinoteātru tīkls.

Savukārt "Multikino" ir daļa no "ITI Group" vadošā mediju un izklaides kompānijas Polijā. "Multikino" kopumā pieder 24 kinoteātri Polijā un divi kinoteātri Baltijā. Kinoteātris "Multikino" tirdzniecības centrā "Rīga Plaza" veiksmīgi darbojas Latvijā kopš 2010.gada.

Daudzzāļu kinoteātris atrodas arī Daugavpilī, kur darbojas "Silversreen", kas tika atklāts 2009.gada 11.septembrī. "Silversreen" ir pirmais un vienīgais daudzzāļu kinoteātris Latgales reģionā.


Написать комментарий