Dzintras Nikolajenko vardes ienesa Daugavpils muzejā pavasari 2

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils vienmēr ir bijusi bagāta ar aizrautīgiem un radošiem cilvēkiem. Par to var liecināt Daugavpils mēra uzsāktā tradīcija aizvadīt pazīstamu pilsētnieku izstādes, kurās viņi rāda savas kolekcijas. Pilsētas domes galva, pirmā izrādīja publikai savu patvāru, gludekļu un vecu pudeļu kolekciju ar nosaukumu “Senlietas”.

Turpinot uzsākto tradīciju, vakar vakarā, Novada mākslas muzejā varēja dzirdēt dzīvespriecīgu kvakšķēšanu, šeit durvis vēra privātkolekcijas izstāde. Šoreiz savu “Varžu pavasari” izstādīja pazīstams mūsu pilsētas cilvēks – Dzintra Nikolajenko.

Visus atnākušos uz izstādi sagaidīja ne tikai pavasarīgās varžu dziesmas, bet arī neparastas zaļas pēdas, kuras laikam atstāja svinību vaininieces – vardes, jo tur varēja sastapt īstus abiniekus, kurus laipni piedāvāja Latgales Zooloģiskais dārzs. 

Varžu eksperts, tieši tā iepazīstināja izstādes viesi – zooloģiskā dārza direktoru Mihailu Pupiņu, viņš piebilda, ka neskatoties uz negatīvo attieksmi pret vardēm visā pasaulē, tās tomēr ir neparastas un populāras, kā arī ir sastopamas daudzu tautu pasakās, dziesmās, tautasdziesmās un mīklās. Bet princese vardes tēls, joprojām satrauc, gan pieaugušo, gan bērnu iztēli, kuram gan negribētos, lai pēc skaistā prinča skūpsta, viņa beidzot pārvērstos par skaistuli! Kā pastāstīja Dzintra Nikolajenko, tad savu kolekciju viņa sāka krāt jau 2000. gadā, kad viņas paziņa, no Taizemes atveda viņai figūriņu, kurā varde sēdēja šūpuļkrēslā. Tagad viņas privātkolekcijā ir vairāk nekā 200 eksponātu, kuras ir atceļojušas no dažādām pasaules malām, bet izstādei tika atlasītas 140 vardes. 

Kolekciju pārsteidz ar savu daudzveidību un oriģinalitāti, šeit var atrast dažādu izmēru, krāsu un materiāla vardes. Starp viņām ir arī mantiņas no māla, auduma, plastmasas, varde-termometrs (viena no mīļākajām), vardes-puķu podi, krājkases, dārza lukturi, dekori no metāla, lukturi, piekariņi, svečturi, egļu mantiņas, rotaslietas no sudraba, kartiņas un pildspalvas. Vēl viena Dzintras aizraušanās ir krāt pildspalvas, 40 gadu laikā viņa sakrājusi aptuveni 8 000 lodīšu pildspalvas. “Man nav svarīgi cik maksā lieta manai kolekcijai, galvenais, lai tā man patiktu. Toties maniem draugiem nekad nav problēmu ar dāvanām, viņi zina, kas man patīk un ar ko mani var iepriecināt”, - piemetināja varžu kolekcionāre. 

Svaigu pavasara dvesmu ceremonijas atklāšanas laikā, ienesa divu meiteņu priekšnesums varžu kostīmos, kuras jautri izpildīja pāris dziesmas, līdz ar to iepriecināja visus atnākušos apmeklētājus. Bet nobeigumā visiem tika novēlēts “varžu” novēlējums.
 



Написать комментарий

Malacis, labais !

Tiešām jauks pasākums!

Написать комментарий