Laikraksts: olu cenu celšana pirms Lieldienām pievērsusi konkurences sargsuņa uzmanību

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Olu cenu paaugstināšana pirms gaidāmajām Lieldienām ir pievērsusi Konkurences padomes (KP) uzmanību, kas plāno sekot līdzi situācijai olu tirgū, vēsta biznesa laikraksts "Dienas Bizness" (DB).

KP pārstāve Inita Kabanova laikrakstam sacījusi, ka cenu kāpumam var būt objektīvs pamatojums, piemēram, izejvielu un citu ražošanas izmaksu pieaugums. Arī pastiprināts pieprasījums var ļaut ražotājiem paaugstināt cenas.

Taču šobrīd, vērtējot situāciju olu tirgū, ir ļoti ticams, ka cenu pieaugumu veicina ažiotāža, kas ir vērojama citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, ko iespējami ietekmējis piedāvājuma samazinājums tajās valstīs, kur ražotāji nav nodrošinājuši atbilstību ES prasībām, laikrakstam pieļāva KP pārstāve.

Arī Latvijā lielākā olu ražotāja AS "Balticovo" vadība DB pagājušajā nedēļā atzina, ka tieši jaunās labturības prasības ir galvenais iemesls olu cenu paaugstināšanai. Biznesa laikraksts vēsta, ka ES jaunās prasības stājās spēkā no šī gada un par to ieviešanu bija zināms jau vairāk nekā desmit gadu.

Kabanova akcentē, ka spēcīgākais ierocis pret nepamatotu olu cenu kāpumu ir prātīgs patērētājs – ja patērētājs nepakļaujas ažiotāžai un izvēlas lētākos piedāvājumus vai samazina sadārdzinātā produkta patēriņu, ražotājs ir spiests noteikt tirgus situācijai atbilstošu cenu, uzsver I. Kabanova.

Jau vēstīts, ka, tuvojoties Lieldienām, Latvijas lielākajos mazumtirdzniecības tīklos olu cena kāpusi par 40%. Lielāks olu sadārdzinājums netiek prognozēts. "Rimi" pārstāve Dace Valnere stāstīja, ka uzņēmums iebilda pret olu cenu pieaugumu un veica sarunas ar piegādātāju, lai olu deficīts Eiropā pēc iespējas mazāk ietekmētu vietējo patērētāju.

"Diemžēl piegādātājs nepiekāpjas un paaugstina olu iepirkumu cenas, tādēļ veikalos tās tuvākajā laikā sadārdzināsies par aptuveni 40%. Tā kā tuvojas Lieldienas, "Rimi" centīsies savos veikalos šo cenu pieaugumu atspoguļot pakāpeniski un pēc iespējas vēlāk," akcentēja Valnere.

"Delfi" jau vēstīja, ka olu tirgus jau ir bijis KP uzmanības lokā. Konkurences sargsuns 2005.gadā pēc vairāk nekā gadu ilgas lietas izmeklēšanas konstatēja, ka starp vairākiem Latvijas olu ražotājiem laika posmā no 2002.gada jūlija līdz 2003.gada aprīlim ir pastāvējusi karteļa vienošanās par vistu olu cenu noteikšanu, kas ir aizliegta saskaņā ar Konkurences likuma normām. Par konstatētajiem pārkāpumiem 11 olu ražotājiem tika piemērots naudas sods.


Написать комментарий