Pieaug kūlas ugunsgrēku skaits; visaktīvāk dedzina Zemgalē

foto ventasbalss.ru
foto ventasbalss.ru

Aizvadītajā diennaktī, laika posmā no šī gada 10.aprīļa plkst. 6:30 līdz 11.aprīļa plkst. 6:30, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) saņēma 129 izsaukumus.

 Kopumā dzēsti 110 ugunsgrēki, no tiem 87 kūlas ugunsgrēki, veikti astoņi glābšanas darbi, bija arī 11 maldinoši izsaukumi. Ugunsgrēkos nav gājuši bojā vai cietuši cilvēki.
Aizvadītajā diennaktī reģistrēti 87 kūlas ugunsgrēki. Lielākie no pērnā gada zāles dedzināšanas gadījumiem reģistrēti:

• Daugavpilī Gulbju ielā – 7 hektāri;
• Limbažu novada Katvaru pagastā – 5 hektāri;
• Rēzeknē Maskavas ielā – 5 hektāri;
• Daugavpils novada Lauceses pagastā – 4 hektāri;
• Salas novada salas pagastā – 5 hektāri;
• Ludzas novada Rundēnu pagastā – 7,5 hektāri;
• Viļakas novada Susāju pagastā – 5 hektāri;
• Iecavas novada Dzimtmisā – 5 hektāri;
• Daugavpilī Patversmes ielā – 5 hektāri;
• Baldones novadā Baldones pagastā – 4 hektāri;
• Krāslavas novada Kalniešu pagastā – 4 hektāri;
• Rēzeknes novada Sakstagala pagastā – 6,5 hektāri;
• Daugavpilī Odu ielā – 4 hektāri;
• Daugavpilī Tabores pagastā – 5 hektāri.

Aizvadītajā diennaktī kūlas dedzināšanas rezultātā nodegušas arī vairākas ēkas. Plkst. 15:28 VUGD saņēma informāciju, ka Salacgrīvas novada Liepupes pagastā deg kūla un pirts. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka pirts jau deg ar atklātu liesmu 25m2 platībā. Līdzās tai bija degusi kūla 3 hektāru platībā un jaunaudze 1,5 hektāru platībā. Neilgi pēc tam, plkst. 15:40, VUGD saņēma informāciju, ka Limbažu novada Pāles pagastā deg kūla un saimniecības ēkas. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg saimniecības ēka un tajā esošais siens pilnā 130m2 platībā un netālu esoša pamesta ēka 35m2 platībā, kā arī kūla viena hektāra platība. Iespējams, ka ugunsgrēks izcēlies tieši kūlas dedzināšanas dēļ.

Plkst. 15:45 VUGD saņēma informāciju, ka Rīgā, Jaunciema gatvē, deg dārza mājiņa un kūla. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka deg dārza mājiņa 5m2, žogs 25m2, atkritumi 20m2 un kūla 650m2 platībā. Savukārt, plkst. 20:48, VUGD saņēma informāciju, ka Daugavpilī, Nīderkūnu ielā, deg dārza mājiņas un kūla. Kopumā ugunsgrēkā dega 3 dārza mājiņas 30m2 platībā un kūla 7,5 hektāru platībā. 

Šogad kopumā jau reģistrēti 659 kūlas ugunsgrēki. Visvairāk kūlas ugunsgrēku šogad reģistrēti Zemgalē – 197, Rīgā un Rīgas reģionā – 176, Latgalē – 120 un Kurzemē - 97. savukārt vismazāk kūlas ugunsgrēku šogad reģistrēti Vidzemē – 70.

VUGD atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Tā apdraud cilvēku īpašumus, veselību un dzīvību. Kūlas dedzināšana nodara būtisku kaitējumu dabai un tās bioloģiskajai daudzveidībai, iznīcina vērtīgus augus, kukaiņus un sīkdzīvniekus, putnu ligzdas. Vislielākais ļaunums tiek nodarīts, dedzinot kūlu lielās platībās un vēlu pavasarī vai pat vasarā, kad ir pamodušies gandrīz visi dzīvnieki, izveidotas putnu ligzdas, sadētas olas. Turklāt dedzinātas tiek arī putniem nozīmīgās mitrās pļavas, ezeru un upju palienes. Kūlas dedzināšana samazina sugu daudzveidību un tā vienkāršojas. Dedzināšanas rezultātā virsroku gūst dažas bieži sastopamas graudzāles ar stipru sakņu sistēmu, kas sāk dominēt agrākās sugu daudzveidība vietā. Tās rezultātā izzūd retās vai tikai dabiskiem zālājiem raksturīgās sugas, bet dedzināšana, sadegot organiskajām vielām, rada arī mēslošanas efektu, kas dabiskai pļavai nav vajadzīgs. 

Līdzīgi kā iepriekšējos gados VUGD informēs Lauku atbalsta dienestu par kūlas degšanas vietām. Šo zemju īpašniekiem par lauku nesakopšanu un kūlas degšanu tiks samazināts Eiropas Savienības (ES) mazāk labvēlīgo apvidu maksājums.
 


Написать комментарий