Pērkot dzīvokļus, daugavpilieši kļuvuši praktiskāki un gudrāki

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kā zināms, ekonomiskā situācija valstī ietekmē visas dzīves un darbības sfēras, un nekustamā īpašuma tirgus nav izņēmums.

Internetportāls gorod.lv lūdza nekustamā īpašuma aģentūras LĪF valdes locekli Aivaru Biruli komentēt situāciju. Uz doto brīdi cenas uz dzīvokļiem Daugavpilī nav mainījušas – vidējā vienistabas dzīvokļa centrā cena ir no 4,5 līdz 6 000 latu. Savukārt, par divistabas dzīvokli grib saņemt no 8 līdz 13 000 latu, bet trīsistabu dzīvoklis potenciālajiem pircējiem maksās no 13 000 tūkstošiem un viarāk. Tas viss galvenokārt attiecas uz labas sērijas dzīvokļiem ar nelieliem komunālajiem maksājumiem. 

Pēdējā laikā ir jūtami palielinājušas cenas uz trīsistabu dzīvokļiem Jaunbūves rajonā, taču, pēc Biruļa kunga domām, šis cenu kāpums ne ar ko nav pamatots. Vienīgais, ar ko to varētu izskaidrot – šādu dzīvokļu skaits nav liels. 

Uz doto brīdi cilvēki kļuvuši gudrāki un praktiskāki, pērkot dzīvokļus, viņus interesē ne tikai atrašanās vieta, komunālie maksājumi, sērija, bet arī dažādas nianses. Piemēram, kas ir zemes, uz kuras atrodas māja, īpašnieks. Kā arī pašlaik nav populāri dzīvokļi Staļina laika mājās ar augstajiem griestiem un nelielu mājas iedzīvotāju skaitu, jo tur ir pārāk lieli komunālie maksājumi. 

Neskatoties uz to, ka ir diezgan daudz dzīvokļu, kas tiek pārdoti, atrast dzīvokli īrei Daugavpilī ir grūti. Pēc Aivara Biruļa viedokļa, tas notiek tāpēc, ka īzīrējamie dzīvokļi atrodas slitkā stāvoklī un neatbilst pat vienkāršām prasībām. Bet dzīvokļu, kuros ir veikts labs remonts, cenas ir pārāk augstas un tikai nedaudzi var to atļauties. Sanāk apburtais loks: īpašnieks grib dabūt naudu par dzīvokla īri, taču nav gatavs ieguldīt līdzekļus remontā, bet potenciālais īrnieks rezultātā nevar izvēlēties vairāk vai mazāk atbilstošu variantu. 

Taču nākamgad īres situācija var mainīties, un nekustamā īpašuma tirgus turpinās attīstīties. To veicinās pastāvīga darba trūkums daudziem valts iedzīvotājiem un jauniešu masu migrācija ārzemēs. 

Kā tika atzīmēts seminārā, kas tika veltīts nekustamā īpašuma nākotnei Latvijā un kas norisinājas Rīgā, sarežģītās ekonomiskās situācijas dēļ valsts reģionos netiek gaidīta nekustamā īpašuma tirgus augšupeja.
 


Написать комментарий