Latvijai un vēl 11 ES valstīm draud tiesu darbi par nežēlīgu izturēšanos pret dējējvistām

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvija un vēl 11 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis, kas ir brīdinātas, ka pret tām tiks sākta juridiska procedūra, ja tās neuzlabos dējējvistu turēšanas apstākļus, joprojām nav pakļāvušās Eiropas Komisijas dzīvnieku labturības standartiem, pirmdien apliecināja informācijas avots ES.

Ņemot vērā, ka ES viena no septiņām dējējvistām - 47 miljoni no 330 miljoniem - tiek turēta būrī, kas nav lielāks par standarta izmēra rakstāmpapīra lapu, 13 valstis pirms diviem mēnešiem brīdinātas, ka tām ir jāpakļaujas dzīvnieku labturības noteikumiem vai arī jārēķinās ar to, ka pret tām tiks sākta juridiska procedūra Luksemburgā bāzētajā ES Tiesā.

No šīm valstīm tikai Rumānija ņēmusi vērā šo brīdinājumu, kamēr Beļģijai, Bulgārijai, Francijai, Grieķijai, Itālijai, Kiprai, Latvijai, Nīderlandei, Polijai, Portugālei, Spānijai un Ungārijai ir "jāpieliek lielākas pūles", sacīja šai lietai tuvu stāvošs informācijas avots.

ES pieņemtie tiesību akti nosaka, ka dējējvistām jānodrošina vismaz 750 kvadrātcentimetri dzīvojamās telpas, bet vēl labāk - ligzdas, laktas vai iespēja brīvi pārvietoties.

Neuzlabotu būru izmantošana bija jāpārtrauc līdz 2012.gada 1.janvārim, un tie jāaizstāj ar citām sistēmām, kas spētu labāk nodrošināt dzīvnieku bioloģiskās vajadzības.

Kā liecina aģentūras LETA arhīvs, janvārī Zemkopības ministrijas (ZM) un Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāvji informēja, ka Latvijā dējējvistu sprostu modernizāciju nav pabeidzis viens olu ražošanas uzņēmums, tomēr Eiropas Komisijas (EK) sods par vistu turēšanu neadekvāti šauros būros nedraudot.

Latvijā ir viens uzņēmums no sešiem olu ražotājiem, kurš nav izpildījis Briseles noteiktās normas, janvārī norādīja PVD Veterinārās uzraudzības departamenta Novietņu uzraudzības daļas vadītāja vietniece Rudīte Vārna. PVD pārstāve gan atturējās minēt uzņēmuma nosaukumu.

"Uzņēmumam ir vairākas mītnes, no kurām daļa ir pilnībā modernizēta, bet otrā daļā modernizācija nav pabeigta. Uzņēmums ir lūdzis atļauju pabeigt vistu dēšanas ciklus neatbilstošajās mītnēs un pēc vistu izvešanas pabeigt mītņu modernizāciju līdz 2012.gada 1.jūlijam. Olas no neatbilstošajām mītnēm tiek nosūtītas uz pārstrādes uzņēmumu," toreiz sacīja PVD pārstāve.

Savukārt ZM pārstāve Viktorija Kalniņa iepriekš sacīja, ka ar EK ir panākta vienošanās. "EK ir pieņēmusi Latvijas iesniegto rīcības plānu attiecībā uz labturības prasībā neatbilstošā uzņēmuma uzraudzības īstenošanu un lieta patlaban ir slēgta. Atbilstoši rīcības plāna minētajam Latvijai ik mēnesi jāsniedz EK informācija par rīcības plāna izpildes gaitu," janvārī sacīja ZM pārstāve.


Написать комментарий