Latgales pašvaldību vadītājiem atšķirīga ticība reģiona attīstības plānam

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Situācija Latgales reģionā ir katastrofāla, taču par iecerētā īpašā šī reģiona attīstības plāna jēgu domas dalās – no tā, ka tas vispār nav vajadzīgs un maz ticams, ka tas dos vajadzīgos rezultātus, līdz cerībai uz labiem augļiem – tā pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iecerēm Latgales attīstīšanā attiecas „Latvijas avīzes” aptaujātie trīs reģiona pašvaldību vadītāji.

"Vispirms gan visiem Saeimas deputātiem, gan valdībai jāsaprot un godīgi jāpasaka, ka situācija Latgalē ir katastrofāla. Turklāt tas, ka šeit ir reģions ar vieniem no vissliktākajiem demogrāfijas un ekonomikas statistikas rādītājiem Eiropā, jāatzīst ne tikai Latvijas valsts, bet visu Eiropas Savienības dalībvalstu līmenī,” laikrakstam teicis Krāslavas novada domes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks.

Viņš paudis cerību, ka ar ES atbalstu un finansējumu topošais Latgales attīstības plāns varētu nest labus augļus. „Steidzami jāplāno ceļu tīkls, kas ir vitāli nepieciešams, lai šeit varētu attīstīties uzņēmējdarbība. Jāizveido ražošanas zonas ne tikai lielākajās pilsētās, bet arī ārpus tām ar visu nepieciešamo infrastruktūru,” vajadzības „Latvijas avīzei” ieskicējis Upenieks.

Tikmēr Rēzeknes novada domes priekšsēdētājs Monvīds Švarcs paudis, ka īpaša attīstības programma Latgalei nav nepieciešama. Tās vietā jārada viens universāls un ilgtspējīgs attīstības veicināšanas modelis visām problemātiskajām Latvijas lauku teritorijām. „Būtiski sakārtot vismaz maģistrālo ceļu tīklu visā Latvijā un ceļus uz pierobežas un ostu teritorijām. Svarīgi, lai uzņēmējam, uzsākot ražošanu Latgales lauku teritorijās, nav jādomā, kā pašam finansēt kaut vai tik vienkāršu nepieciešamību kā elektrības pieslēgums,” nepieciešamākos soļus laikrakstam skaidrojis Švarcs, piebilstot, ka arī skolu tīklam būtu jābūt pietiekami blīvam, lai bērniem nav ceļā uz mācību iestādi jāpavada vairāk nekā stunda.

"Neticu, ka topošais attīstības plāns dos kādus reālus rezultātus. Līdzšinējo tikšanos laikā ar valdības pārstāvjiem no viņiem, kā ierasts, dzirdam vienīgi tukšas, vispārīgas frāzes. Šķiet, ierēdņi tiktāl attālinājušies no realitātes, ka vairs nesaprot patieso situāciju un problēmas, ar ko jāsaskaras uzņēmējiem, cenšoties strādāt Latgalē,” skarbs laikrakstam bijis Viļānu novada domes priekšsēdētājs Arnolds Pudulis.

Pēc viņa domām, Latgales attīstībai vispirms nepieciešami nodokļu atvieglojumi uzņēmējiem. Viņiem jādod iespēja arī saņemt kredītus uzņēmējdarbības uzsākšanai Latgalē ar izdevīgiem nosacījumiem un iespēju atlikt maksājumus, ja tas nepieciešams.  


Написать комментарий