Deivids Kamerons: 100 dienas līdz 2012. gada Londonas olimpiskajām spēlēm

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Jau pēc 100 dienām ar iespaidīgu atklāšanas pasākumu Londonā sāksies 2012. gada olimpiskās spēles. Mēs vēlamies dalīties šajā lieliskajā pasākumā - olimpiskajās un paraolimpiskajās spēlēs - ar Latvijas tautu, tādēļ mana svarīgākā šodienas ziņa jums: „Laipni lūdzam!”.

Šīs spēles un šī vasara Lielbritānijai ir ļoti svarīga. Mēs ne tikai izrādīsim to, ko uzskatām par visu laiku labākajām olimpiskajām spēlēm, bet svinēsim arī Viņas Majestātes karalienes 60 gadu valdīšanu. Mūsu karaliene ir otrais ilgāk valdošais monarhs pasaulē. Šis patiesi ir ļoti īpašs brīdis, un mēs vēlamies tajā dalīties ar Latvijas tautu.

Es zinu, ka Lielbritānija izskatīsies tik labi, cik vien iespējams. Esam uzbūvējuši brīnišķīgas jaunas celtnes - plānotajos termiņos un iekļaujoties budžetā. Pilsēta ir gatava, transporta sistēma ir pielāgota un mēs gaidām ciemiņus no visas pasaules.

Ko piedāvās Londonas 2012. gada spēles? Es uzskatu, ka šīm spēlēm ir divējāda nozīme. Protams, centrālais notikums būs sports. Tiks sasniegti jauni pasaules rekordi, veidoti neaizmirstami vēstures mirkļi un jaunas draudzības saites. Bet, kad šie notikumi paies un medaļas būs sadalītas, esmu pārliecināts, spēles turpinās pozitīvi ietekmēt cilvēku dzīvi.

Un tas ir būtiski. Kad ieguvām tiesības rīkot 2012. gada spēles, Žaks Roge, Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidents, runāja par „īpašo auru", ko Apvienotā Karaliste noteikti radīs. Mēs patiesi darām visu, lai tā arī būtu.

Būdama vienīgā pilsēta, kas uzņem olimpiskās spēles jau trešo reizi, mēs respektēsim spēļu tradīcijas.

1908. gadā Londonā olimpiskās spēles ieguva mūsdienu briedumu - tās bija pirmās spēles, kurās sportisti soļoja ar savu valstu karogiem. Maratona trase - 26 jūdzes un 385 jardi jeb 42,195 kilometri - tika izvēlēta tā, lai sacīkstes sāktos pie Vindzoras pils un beigtos pretim Vaitsitijas [White City] stadiona karaliskajai ložai. Kopš tā laika šis ir maratona distances standarta garums.

Vēlāk, 1948. gadā, olimpiskās spēles notika postoša pasaules kara ēnā. Taču arī šajā situācijā Londonai izdevās sapulcēt valstis, lai godinātu olimpiskos starptautiskās kopības un draudzības ideālus. Turklāt tika radītas jaunas iespējas sieviešu sportam, uzsākta olimpiskā brīvprātīgo palīgu kustība un likti pamati mūsdienu paraolimpiskajām spēlēm.

Kad šovasar ieradīsies sportisti un viesi, Londonas austrumos, Olimpiskā parka apkaimē, viņi ieraudzīs pilnīgi jaunu pilsētas daļu. Šeit ir īsts reģenerācijas epicentrs, kas pēc spēļu beigām kļūs par jaunu uzņēmumu, darbavietu un mājokļu centru.

Lai Londonas 2012. gada spēles būtu pirmās patiesi ilgtspējīgās spēles, esam izmantojuši jaunākās projektēšanas un būvniecības metodes un lietojuši energoefektīvas tehnoloģijas ar mazām attiecināmām oglekļa dioksīda emisijām.

Visā valstī esam investējuši jaunu sporta zāļu un laukumu aprīkošanā un iedibinājuši „Skolu spēles", lai iedvesmotu jauniešus.

Taču 2012. gada spēļu pārmantojamību varēs baudīt arī ārpus Lielbritānijas. Programma „International Inspiration" (Starptautiskā iedvesma) rada jaunas iespējas vairāk nekā 12 miljoniem cilvēku 20 pasaules valstīs. Programma gan palīdz jauniešiem iesaistīties sporta nodarbībās, gan arī palīdz mainīt veidu, kā skolās un sabiedrībā popularizē sportu. Šis piemērs labi parāda, ka mēs vēlamies, lai visas valstis (ne tikai Apvienotā Karaliste) gūst iedvesmu no Londonas 2012. gada spēlēm.

Tātad es vēlos, lai šīs spēles ir kas vairāk par laipnu sportistu uzņemšanu Londonā. Mēs vēlamies veidot jaunas un paliekošas saiknes starp Latviju un Lielbritāniju.

Ja esat students vai pasniedzējs, tā būs iespēja vairāk uzzināt par valsti, kura var lepoties ar četrām no desmit labākajām pasaules universitātēm un kurai pieder vairāk nekā 75 Nobela prēmijas tikai zinātnes un tehnoloģiju jomā vien.

Ja esat uzņēmējs vai investors, šīs spēles ir izdevība atklāt jaunas iespējas valstī, kurā uzņēmējdarbībai ir vismazākie šķēršļi pasaulē.

Ja esat tūrists vai viesis, tā ir iespēja pieredzēt Lielbritānijas vienreizīgo jaunā un vecā salikumu - mūsu ainavas, piļu un karalisko ēku kultūras mantojumu un vēsturi līdzās vismūsdienīgākajai mūzikas un mākslas, teātru un modes kultūrai.

Lielisks sports. Lieliska uzņēmējdarbība. Lieliska kultūra.

2012. gada olimpisko spēļu uzņemšana Londonā ir patiess gods. Mēs to vēlamies padarīt par lielisku notikumu Lielbritānijai, un mēs gaidām iespēju sveikt visas pasaules līdzdalību šajā notikumā.


Написать комментарий