Latvija no 2015.gada Afganistānas drošības spēku uzturēšanai atvēlēs pusmiljonu ASV dolāru gadā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Latvija no 2015.gada Afganistānas drošības spēku uzturēšanai atvēlēs pusmiljonu ASV dolāru (aptuveni 270 tūkstošus latu) gadā turpmākos trīs gadus, žurnālistiem pēc valdības sēdes slēgtās daļas pavēstīja Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Sārts.

Viņš sacīja, ka valdība nolēmusi no 2015. līdz 2017.gadam atvēlēt šādu summu, lai uzturētu Afganistānas armiju un policiju.

Kopumā šim mērķim NATO dalībvalstis, kā arī citas valstis plāno atvēlēt 4 miljardus ASV dolāru gadā.

"Pašlaik valdība nolēma [naudu piešķirt] uz trim gadiem – 2015., 2016. un 2017.gadam," teica Sārts.

Nauda tiks paredzēta Aizsardzības ministrijas budžetā.

"Šogad maijā notiks NATO samits Čikāgā, kur spriedīs par Afganistānas stratēģiju pēc 2014.gada, kad beidzas NATO militārā operācija ISAF un ir jāskatās uz veidiem, kā nodrošināt Afganistānas ilgtspējīgu drošību. Viens no elementiem ir, lai tie spēki, kurus NATO sadarbībā ar Afganistānu izveidoja – gan policija, gan militārie spēki –, spētu funkcionēt, tam ir nepieciešami līdzekļi," paskaidroja Sārts.

Kopumā plānots atvēlēt četrus miljonus ASV dolāru gadā, tostarp Latvijas ieguldījums būtu pusmiljona latu apmērā.

"Ne tikai NATO dalībvalstis, bet arī citas valstis, kas ir ieinteresētas NATO drošībā, ir aicinātas ieguldīt līdzekļus šajā projektā," informēja Sārts.

Pirmās diskusijas par finansējuma apmēru Afganistānas drošības spēku uzturēšanai paredzētas jau trešdien NATO aizsardzības ministru sanāksmē, bet galīgais lēmums tiks pieņemts Čikāgas samitā.

Uz jautājumu par Latvijas iesaisti Afganistānā pēc 2014.gada Sārts atbildēja, ka par to būs jālemj, ņemot vērā NATO samitā pieņemtos lēmumus.

"Katrā ziņā, militārā iesaiste strauji samazināsies, un arī, ja tā paliks, tā paliks saistībā ar apmācību un palīdzību apmācībā. Protams, būtu labi, ja mēs varētu rēķināties arī ar kaut kādu civilo iesaisti un biznesa iespēju attīstību pēc 2014.gada," atzina Sārts.

Viņš izvairīgi izteicās par to, vai nākamgad tiks samazināts Latvijas karavīru skaits NATO misijā, vien norādot, ka ir pieņemts konceptuāls lēmums karavīru skaitu samazināt pakāpeniski.

"Protams, ir jāskatās pēc reālās situācijas. Mēs esam Afganistānā kopā ar norvēģiem, līdz ar to visi mūsu lēmumi, cik daudz un kādā apmērā mēs tur esam, būs jāpieņem sadarbībā ar norvēģiem un arī citām valstīm, ar kurām mēs esam kopā Afganistānā," paskaidroja Sārts.

Viņš sacīja, ka strauja karavīru skaita samazinājuma nebūs.


Написать комментарий