Premjers: ja samazināt PVN, tad jau šogad

foto kasjauns.lv
foto kasjauns.lv

Ja Finanšu ministrijā, izvērtējot Latvijas Bankas (LB) prezidenta Ilmāra Rimšēviča ieteikumu inflācijas apkarošanai samazināt patēriņa nodokļu slogu, konkrēti pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, tiks secināts, ka šī ideja ir laba, to jādara jau šogad, intervijā telekanālam LNT trešdienas rītā pauda valdības galva Valdis Dombrovskis.

Dombrovskis, skaidrojot otrdien valdībā apstiprinātās vadlīnijas 2013.gada budžetam, ieskicēja iespējamo darbaspēka nodokļu sloga samazināšanu - iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes mazināšanu un garantētā minimālā ienākuma celšanu. Lūgts komentēt, kāpēc šajā gadījumā netiek ņemta vērā LB prezidenta iniciatīva inflācijas ierobežošanai mazināt tieši patēriņa nodokļu slogu, premjers paziņoja: ja to darīt, tad jau šogad.

Pēc Dombrovska sacītā, jau šonedēļ vai, vēlākais, nākamnedēļ Finanšu ministrija sniegs izvērtējumu, vai šogad iespējams mazināt PVN likmi.

Savukārt, runājot par 2013.gada budžetu, premjers vēlreiz uzsvēra, ka papildus nodokļu palielināšana nav plānota. Tālāko kosolidāciju virzībā uz bezdeficīta budžetu - 0,5% pret IKP samazinājuma apjomā ik gadu - plānots nodrošināt ar ekonomikas pieaugumu, ēnu ekonomikas apkarošanu un ierobežojot papildus naudas pieprasījumus no valsts iestādēm.

Uz žurnālistu jautājumu, kāpēc premjers ir tik drošs, ka minētais ekonomikas pieaugums notiks, Dombrovskis to saistīja ar paredzēto ekonomikas izrāvienu kā vienu no nākamā gada budžeta prioritātēm. Tas nozīmē ražošanas un eksporta veicināšanu.

Lai gan tiek solīta nodokļu necelšana, sociālās apdrošināšanas iemaksu gadījumā nevar runāt arī par to likmes mazināšanu, jo to nosaka bīstamais stāvoklis sociālajā budžetā, - tā LNT pauda Dombrovskis.


Написать комментарий