SVF būtiski paaugstina Austrumeiropas ekonomikas izaugsmes prognozes

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) savā ziņojumā par pasaules ekonomikas stāvokli būtiski paaugstinājis Austrumeiropas ekonomikas izaugsmes prognozes, šogad Centrālās un Austrumeiropas reģionam paredzot 1,9% ekonomisko izaugsmi, bet nākamgad 2,9% izaugsmi.

Janvārī publicētajā ziņojumā SVF reģionam šogad prognozēja 1,1% izaugsmi, bet 2013.gadā 2,4% ekonomikas pieaugumu.

Latvijai SVF šogad paredz 2% ekonomikas pieaugumu, bet nākamgad 2,5% izaugsmi.

Pēc SVF aplēsēm, Lietuvai šogad gaidāms ekonomikas pieaugums 2% apmērā, bet nākamgad 2,7% apmērā.

Savukārt Igaunijai fonds prognozē attiecīgi 2% un 3,6% ekonomikas pieaugumu, kaut arī Igauniju līdz ar Slovākiju, Slovēniju un Čehiju SVF neiekļauj starp augošās Eiropas valstīm, bet attīstītajām valstīm.

Augošās Eiropas reģions sastāv no Centrālās un Austrumeiropas valstīm, ieskaitot Turciju.

Reģiona augošākā ekonomika ir Polija, kurai šogad gaidāms 2,6% iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugums, bet nākamgad 3,2% pieaugums. Pērn Polijas ekonomika piedzīvoja izaugsmi 4,3% apmērā.

Otra straujākā izaugsme gaidāma Turcijā - šogad 2,3% un nākamgad 3,2% apmērā.

"Īstermiņa izaugsmes augošajā Eiropā būs cieši saistītas ar eirozonas situāciju," teikts SVF ziņojumā.

"Smagākais iespaids no eirozonas ekonomikas pavājināšanās 2011.gada nogalē jau ir absorbēts, un sagaidāms, ka 2012.gada laikā tirdzniecības pieaugums un ražošanas aktivitāte pieaugs gan eirozonā, gan globālā apmērā," teikts ziņojumā.

2011.gadā augošās Eiropas valstu ekonomikas izaugsme veidoja 5,3%, salīdzinot ar attīstītās Eiropas valstu ekonomikas pieaugumu 1,4% apmērā.

SVF prognozē, ka attīstīto Eiropas valstu ekonomika šogad piedzīvos lejupslīdi 0,1% apmērā, bet 2013.gadā atgriezīsies pie izaugsmes 1,1% apmērā.


Написать комментарий