Neskatoties uz iebildēm, virza tālāk grozījumus pensijas vecuma celšanai no 2014.gada

foto saeima.lv
foto saeima.lv

Neskatoties uz vairāku sociālo partneru iebildumiem, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti trešdien nolēma virzīt skatīšanai Saeimā pirmajā lasījumā pretrunīgi vērtētos grozījumus likumā "Par valsts pensijām", kas paredz pensijas vecuma paaugstināšanu līdz 65 gadu vecumam sākt jau no 2014.gada un pabeigt līdz 2020.gadam.

Pret to gan iebilst Saeimas opozīcijā esošās "Saskaņas centra" un Zaļo un zemnieku savienības frakcijas, kas atbalsta pensijas vecuma paaugstināšanu sākt no 2016.gada par trim mēnešiem, līdz pensijas vecums sasniedzis 65 gadu slieksni 2026.gadā.

Scenāriju par vecuma paaugstināšanu no 2016.gada atbalsta arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS), Latvijas Pensionāru federācija un vairākas atsevišķas arodbiedrības, kas uz otro un trešo lasījumu paudušas gatavību iesniegt savus priekšlikumus. LBAS vadītājs Pēteris Krīgers komisijas sēdē norādīja – virzot apstiprināšanai valdības atbalstīto plānu par pensijas vecuma paaugstināšanu no 2014.gada, tiks organizētas un sagaidāmas arī protesta akcijas.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta pensijas vecuma paaugstināšanu jau no 2014.gada.

Komisija lūgs Saeimas prezidiju pensiju likuma grozījumus Saeimā pirmajā lasījumā skatīt jau ceturtdien.

Valdības atbalstītie grozījumi pensijas likumā paredz 2014. un 2015.gada 1.janvārī pensionēšanās vecumu paaugstināt par trim mēnešiem, bet no 2016.gada ‒ par pusgadu, līdz 2020.gadā būs sasniegts 65 gadu vecums.

Paredzēts, ka pakāpeniskā pensionēšanās vecuma paaugstināšana skars cilvēkus, kuri dzimuši no 1952.gada 1.janvāra.

Plānots arī noteikt tiesības pieprasīt vecuma pensiju priekšlaicīgi bez termiņa ierobežojuma. Priekšlaicīgās pensionēšanās vecuma paaugstināšana no 2014.gada skars tos cilvēkus, kuri dzimuši no 1954.gada.

No 2014.gada iecerēts palielināt arī minimālo apdrošināšanas stāžu no 10 līdz 15 gadiem, bet no 2020.gada ‒ līdz 20 gadiem.

No 2014.gada paredzēts pārcelt piemaksu pie vecuma un invaliditātes pensijām izmaksu avotu no sociālās apdrošināšanas budžeta uz pamatbudžetu.


Темы: , , ,
Написать комментарий