Rīgas mākslinieku akvareļu izstāde ir dāvana Daugavpilis Mākslas dienu ietvaros

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils Mākslas dienu ietvaros DU Mūzikas un mākslas fakultātes galerijā notika divu mākslinieku – Ievas un Jāņa Spalviņu – personālizstāžu prezentācija.

Izstādē tiek prezentēti 16 darbi, un, neskatoties uz to, ka abi mākslinieki darbojas akvareļu tehnikā, katram no viņiem tā ir savādāka un ļoti īpaša. Ieva Spalviņa pastāstīja, ka viņi kopā radoši darbojas un visu mūžu viens no otrā mācās, taču mākslu viņi uztver dažādi – viņš kā vīrietis un viņa kā sieviete. 

Pēc Rēzeknes augstskolas Dizaina un izglītības katedras pārstāvju vārdiem, šī ir akvareļu tehnikas virtuozu izstāde, kas ir būtiski ietekmējusi latviešu grafikas tradīciju izveidošanos. 

Katra Ievas Spalviņas kompozīcija netiešā veidā atspoguļo realitāti, radot ilūzijas telpu, veicinot skatītāju atmiņā dažadu virtuālo novērojumu fragmentu parādīšanos. Māksliniece spēj savās akvarelēs panākt tādu caurspīdību, kas rada emociālās telpas, lai tajās atspoguļotu sižetiskus attēlus. 

Savukārt, Jānis Spalvinš strādā ar akvareli tradicionālajā veidā, izmantojot mitru papīru. Kā atzīmēja DU pasniedzēji, meistara darbos trūkst mājiena uz konkrēto īstenību, taču viņa akvareles attēlo jūras bezgalību, ūdenskritumu skaistumu un cilvēka emocionālo pārdīvojumu spēku. Pēc mākslinieka vārdiem, jūras tēma viņam ir tuva – gandrīz katrā viņa darbā ir attēlots ūdens, vai nu kā laiva jūrā, vai kā sarkanais krasts, vai vientuļa klints vai līcis. 

Abi autori ir Latvijas mākslinieku biedrības locekļi, no 1974.gada piedalās dažādās izstādēs visā pasaulē – no Krievijas līdz Japānai un Australijai. Kā arī viņi aktīvi nodarbojas ar pedagoģisko darbību. 

Izstāde būs atklāta līdz 15.maijam.
 


Написать комментарий