CSP: ekonomiski aktīvo iedzīvotāju Latvijā ir par 10,3% mazāk nekā lēsts iepriekš

foto freestockphotography.com.au
foto freestockphotography.com.au

Ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits vecumā no 15 līdz 74 gadiem ir 1,029 miljoni cilvēku, kas ir par 118 100 jeb 10,3% mazāk nekā iepriekš lēsts, par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) precizētajiem darbaspēka apsekojuma datiem portālu "Delfi" informēja CSP.

Vislielākās izmaiņas ir Latgales reģionā, kur ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits ir mazāks par 12,8%, bet vismazākās izmaiņas ir Rīgā – tur samazinājums ir 7,9% apmērā, salīdzinot ar iepriekšējiem aprēķiniem.

CSP norāda, ka tās iepriekš publicētie darbaspēka apsekojuma dati bija balstīti uz Iedzīvotāju reģistra datiem. Savukārt precizētie dati aprēķināti pēc tautas skaitīšanas rezultātiem.

Mainījušies arī nodarbinātības un bezdarba rādītāji. Nodarbinātības līmenis ir par 1,2 procentpunktiem zemāks un veido 54,1%, savukārt darba meklētāju īpatsvars ir par 0,8 procentpunktiem augstāks, veidojot 16,1%.

Visaugstākais darba meklētāju īpatsvars ir Latgales reģionā – 18,7%, savukārt zemākais ir Vidzemes reģionā –12,7%. Salīdzinot pirms un pēc tautas skaitīšanas publicētos datus, darba meklētāju īpatsvara reģionālās atšķirības nav būtiski mainījušās - izmaiņas ir 0,6–0,9 procentpunktu apjomā.

Vērtējot nodarbināto skaitu profesiju griezumā, vislielākās izmaiņas ir kvalificētu strādnieku un amatnieku profesijās, to ir par 17 700 jeb 15% mazāk, nekā iepriekš publicēts. Tāpat samazinājies nodarbināto skaits iekārtu un mašīnu operatoru un izstrādājumu montieru profesijās, kā arī kvalificētu lauksaimniecības un zivsaimniecības darbinieku profesijās – attiecīgi par 14% un 13%.


Написать комментарий