3. maijā atklās Rēzeknes Baby Box

foto guardian.co.uk
foto guardian.co.uk

2012. gada 3. maijā tiks atklāta Latvijas piektā Glābējsilīte – Rēzeknes slimnīcā. Tas būs otrais Baby Box Latgalē.

Arī Rēzeknes Glābējsilīte tiks atklāta ar projekta patroneses operdziedātājas Evitas Zālītes dziesmu un tieši Rēzeknes slimnīca būs pirmā, kas saņems Ceļa vārdus, kas paredzēti Glābējsilītēs ievietotajiem mazuļiem un viņu jaunajiem vecākiem.

Ceļa vārdus veido simbolisks krekliņš, projekta himna (grupas re:public dziesma „Darīt šitā? Darīt tā!”), kā arī īpaši vārdi mazulim un viņa vecākiem. Mazulim – par viņa dzīves pirmajiem mirkļiem, bet vecākiem – vai, kā un kad ar savu bērnu runāt par to, ka viņš ticis atstāts Glābējsilītē. Šī materiāla tapšanā ar padomu palīdzēja RSU Psihosomatikas klīnikas (www.psihosomatika.lv) psihoterapeiti. Šajā kastītē iekšā tiks saliktas arī visas mantas, kas atstātas kopā mazuli, piemēram, zīmīte, pudelīte, pamperi, cepurīte un citas.

2009. gada septembrī Rīgā tika atklāta Latvijas pirmā Glābējsilīte – vieta, kur vecāki var anonīmi atstāt savu mazuli. Pašlaik Latvijā ir četras šādas vietas – arī Liepājā, Daugavpilī un Ventspilī. Kopā izglābtas 14 dzīvības – 11 Rīgā, 2 Liepājā un 1 Daugavpilī.

Baby Box jeb Glābējsilīte ir traģiska nozieguma profilakses projekts. Baby Box mērķis ir ne tikai izglābt vecāku nemīlēta un negribēta bērna dzīvību, bet arī sabiedrībā rosināt diskusiju par bērna dzīvības vērtību un ģimenes plānošanas jautājumiem, kā arī sniegt diennakts psiholoģisku un praktisku palīdzību tiem cilvēkiem, kuri palikuši uz ielas ar zīdaini uz rokām, bet nav gatavi atteikties no bērna. Viņi kaut kādu iemeslu dēļ, iespējams, īsti nesaprot, kāds varētu būt situācijas risinājums, lai varētu palikt kopā ar savu bērnu, – tāpēc pie katra Baby Box ir diennakts palīdzības tālruņa numuri. Pie Baby Box durtiņām nav ne novērošanas kameru, ne apsardzes.
 


Написать комментарий