Aicinām uz Latgales podnieku dienām 2012!

foto publika.lv
foto publika.lv

Līdz ar aprīli ir atnākušas arī tradicionālās Latgales podnieku dienas, kas norisināsies no 25. līdz 28. aprīlim.

Latgales podnieku dienu pasākumu ietvaros paredzētas izstādes, teorētiskie lasījumi, tiks kurināti keramikas cepļi, veidoti daudzi mākslas darbi, kurus, tikko izņemtus no cepļa, būs iespēja pašiem paturēt rokās un arī iegādāties. Ja vēl neesat izmēģinājuši, tad izmantojiet šogad iespēju un pārliecinieties, ka vislabāk kafija vai tēja garšo tieši no māla krūzītēm, jo tad savijas kopā prasmīgo māla meistaru roku un sirds siltums ar kafijas vai tējas aromātu.

Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) Latgales podnieku dienu pasākumi sāksies 26.aprīlī plkst. 14:00, kad keramiķis Aivars Kise, svinot savu dzīves 60 gadu jubileju, ikvienu aicina uz izstādes „Pārdomu vējš” atklāšanu, daloties savās pārdomās par dzīvi un tās ritējumu caur gleznām un māla sīkplastiku. Katram būs lieliska iespēja dalīties arī savos iespaidos un diskutēt par mākslas un dzīves vērtībām ar pašu jubilāru.

Tik bieži dzirdētais reklāmas sauciens – ņem vienu, dabū vairāk – pavisam tieši attiecas arī uz muzeja apmeklējumu, jo pirms vai pēc izstādes varat „doties ceļojumā” un iepazīt keramikas attīstību no neolīta laikmeta līdz mūsdienām ekspozīcijā „Māla un uguns pārvērtību radīts brīnums”, ko muzejs piedāvā visa gada garumā un tā kopā ar Rēzeknes novada podniekiem 2008.gadā ieguva godpilno EDEN titulu „Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis 2008”.

Tai pašā dienā – 26.aprīlī – jau no plkst. 15:00 Anatolija Vituškina darbnīcā „Svečturīši” varat piedalīties „pienā mērcētās” keramikas cepļa un reducētās (t.s. melnās) keramikas cepļa kurināšanā, kur nākamajā dienā no cepļa varēs izņemt vēl siltus māla traukus.

Tā kā savstarpējā pieredzes apmaiņa ir visvērtīgākais, ko varam viens no otra paņemt, tad, tēlaini izsakoties – prakse bez teorijas ir kā roka bez cimda. Tāpēc arī šogad - 27.aprīlī plkst. 12:00 - muzejs rīko teorētiskos lasījumus, kur podnieks Andris Ušpelis, tradicionālās kultūras eksperte lietišķajā mākslā Linda Rubena, Balvu novada muzeja direktore Iveta Supe, tēlniece Svetlana Skačkova un citi lektori stāstīs par šī brīža aktualitātēm un veidos diskusijas par un ap lietišķo mākslu mūsdienās. Uzreiz pēc teorētiskajiem lasījumiem praktisko pieredzi varēs izbaudīt Latgales lietišķās mākslas izstādē, kur tiks demonstrētas Latgales kultūras tradīciju bagātības – podnieku un kokapstrādes meistaru darbi, audēju un pinēju darinājumi.

Protams, kā jau katru gadu Latgales podnieku dienu kulminējošais pasākums būs kopīgā cepļa kurināšana. Šogad centrālais keramikas ceplis tiks kurināts Evalda Vasilevska darbnīcā „Akminīši” Kaunatas pagastā. Darbnīcā būs iespēja vērot keramikas meistaru paraugdemonstrējumus, apdedzināšanas tehnoloģijas, vienreizēja iespēja izjautāt podniecības meistarus, lai redzētu, kā māla pikucis pārvēršas gan par ikdienā lietojamu kafijas krūzi, gan par vērtīgu relikviju turpmākajām paaudzēm. Sestdienas rītā - 28.aprīlī plkst. 10:00 - Latgales podnieku dienu 2012 lielā izstāde tiks atklāta Kaunatas pagasta tautas namā, ļaujot izbaudīt podniecības meistaru un Kaunatas pagasta rokdarbnieku radītos mākslas darbus līdz 12.maijam.

Latgales podnieku dienu nedēļas ietvaros ir unikāla iespēja apciemot podniekus un daudz dziļāk iepazīt Latgali, kur podniecība meistariem ir dzīvesveids, to var sajust pašiem esot klāt un vērojot, sarunājoties un pamēģinot, saklausot uguns sprakšķus un māla trauku dziesmu. Pieredzējušie meistari labprāt atver savu darbnīcu durvis un dalās ar savām zināšanām – nāciet un brauciet, izbaudiet un atbalstiet Latgales māla meistarus! Mēs jūs gaidīsim!


Написать комментарий