Saeimā latgaliešu grāmatu izstāde

foto.lu.lv
foto.lu.lv

26.aprīlī Latvijas Republikas Saeimas telpās pēc plenārsēdes tiks atklāta neliela latgaliešu rakstu valodā izdoto grāmatu izstāde. Tās mērķis ir iepazīstināt Saeimas deputātus, darbiniekus un viesus ar Latgales rakstnieku un publicistu darbiem, dot ieskatu par latgaliešu literatūru, zinātniskiem izdevumiem un dažādu laiku periodiku latgaliešu valodā.

Izstādes laikā interesenti varēs iepazīties ar pēdējo gadu grāmatām un mūzikas ierakstiem latgaliešu valodā, kā arī iegādāties tos savā īpašumā – Latgales Studentu centrs piedāvās šobrīd jaunāko izdevumu abās latviešu valodas literārajās tradīcijās: A.Rancānes dzejas grāmatu „Pylni kārmani dabasu… Bezdelīgu pasts” (2012).
Kopumā latgaliešu valodā kopš 1730. gada izdoti apmēram 2000 dažādi izdevumi, tai skaitā, pirmā ābece – 1768. gadā, pirmā vārdnīca – 1858. gadā, pirmais populārzinātniskais izdevums – 1832. gadā, pirmais grāmatu bibliogrāfiskais rādītājs – 1885.gadā, pirmais laikraksts – 1905. gadā... Līdzīgi kā latviešu literārā valoda arī latgaliešu literārā valoda ir laika gaitā attīstījusies un šobrīd spēkā ir Valsts valodas centra 2007. gadā apstiprinātie pareizrakstības nosacījumi.

Īpaši šai izstādei no Rēzeknes tiks atvesta arī neliela ekspozīcija no Latgaliešu rakstniecības muzeja, kas joprojām tiek uzturēts par entuziastu privātajiem līdzekļiem. Sabiedrībā nepieciešams kliedēt informācijas trūkumu par latgaliešu valodas jautājumiem, tai skaitā, Saeimas deputātu vidū, tāpēc latgaliešu nevalstiskās organizācijas ir sagatavojušas nelielu dāvinājumu Saeimas bibliotēkai.

Izstāde sarīkota par godu vēsturiskā 1917. gada (26.–27.aprīlis pēc vecā stila) Latgales kongresa 95 gadu atcerei, kā arī izdevēja Vladislava Luoča simtgades un latgaliešu valodas pētnieka Miķeļa Bukša simtgades atzīmēšanai. Jāatgādina, ka 1917. gada vēsturiskajā kongresā tika pieņemts lēmums: „Mes, Latgolys latvīši, apsavīnuodami ar Kūrzemis un Vydzemis latvīšim, paturēsim sovu pašvaļdeibu, pylnu pošnūteikšonys tīseibu volūdys, ticeibys, bazneicys, školu un saimesteibys, kai ari zemis vaicuojumā...”

Šogad tiek plānoti vairāki pasākumi: jau 28. aprīlī Rēzeknē notiks daiļrunāšanas konkurss „Vuolyudzāni” un vidusskolēnu olimpiāde „Latgalīšu volūda,literatura i kulturys viesture”, jūnijā būs Kultūras ministrijas rīkotais seminārs par latgaliešu valodas jautājumiem, augustā 3. Pasaules latgaliešu kongress, oktobrī nu jau piektā latgalistikas konferece (pirmo reizi Rīgā) – par šiem un citiem pasākumiem aktuālāko informāciju var meklēt latgaliešu kultūras portālā: lakuga.lv.


Написать комментарий