Rīgā uzstāsies elektriskās vijoles meistars Tomass Gūlds

foto alibaba.com
foto alibaba.com

Sestdien, 28.aprīlī, pulksten 19.30, Lielajā ģildē "Sinfonietta Rīga" muzicēs kopā ar divdesmit septiņus gadu veco britu mākslinieku Tomasu Gūldu, kuru augstu vērtē gan kā solistu, gan kā atskaņojuma vadītāju, portālu "Delfi" inform valsts kamerorķestra "Sinfonietta Rīga" sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Semjonova.

Aculiecinieki stāsta, ka Mocarta mūzika ir Gūlda stihija, savukārt amerikāņu skandalozā Niko Mjūlija koncerts komponēts tieši Gūlda elektriskajai sešstīgu vijolei, norāda Semjonova.

Par Londonā dzimušo vijolnieku Tomasu Gūldu "The Guardian" raksta: "Viņš ir satriecošs virtuozs", savukārt "The Sunday Times" slavē ar vārdiem "reti izsmalcināts solists". Viņš ir divu vadošu britu kamerorķestru "Aurora" un "Britten Sinfonia" mākslinieciskais vadītājs. Viņa spēlēto sešstīgu elektrisko vijoli, kas formas ziņā tikai attāli līdzinās klasiskajam instrumentam, dzirdēsim amerikāņu kompozīcijas zvaigznes Niko Mjūlija koncertā "Seeing Is Believing".

Komponists Niko Mjūlijs par koncertu "Seeing Is Believing" norāda: "Rakstot šo mūziku, centos iztēloties, kā novērošanas rezultātā punkti tiek savienoti ar līnijām - tas likās piemērotākais ceļš, lai parādītu solista un orķestra attiecības. Elektriskā vijole ir specifiskas asociācijas raisošs instruments, man tas vienmēr atgādinājis 80. gadus, un šajā koncertā esmu centies palaikam atsaukt atmiņā 80. gadu zinātniski izglītojošo filmu visai mehāniskos un tāles zīmējošos skaņu celiņus. Solo vijole darba sākumā un beigās zīmē pati savus zvaigznājus. Koncerta izskaņā mēs varam iztēloties, kā mūzika attēlo naksnīgas debesis". Niko Mjūlijs ir panākumiem apbalvots jaunietis - viņš piedalījies Bjorkas albumu Medulla un Volta tapšanā kā arī sacerējis mūziku filmai "Lasītājs", kas atnesa lielus panākumus Keitai Vinsletai.

Līdzās Niko Mjūlija opusam "Sinfonietta Rīga" koncertā Tomasa Gūlda vadībā skanēs Bendžamina Britena Prelūdija un fūga op. 29, kur Britens parādījis spožu meistarību, sacerot fūgu 18 solo instrumentiem, un Volfganga Amadeja Mocarta izvērstā un laimīgā "Hafnera serenāde", kas komponēta sena un laba drauga māsas kāzām.

Biļetes uz koncertu var iegādāties "Biļešu paradīzes" tirdzniecības vietās. Biļetes cena no pieciem līdz 15 latiem.


Написать комментарий