Marta ražotāju cenu kāpums – 5,4%

foto axis.lt
foto axis.lt

Šogad martā salīdzinājumā ar februāri kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā samazinājās par 0,4%, bet gada laikā cenas pieauga par 5,4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mēneša laikā vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenas palielinājās par 0,1%, bet eksportētajai produkcijai samazinājās par 1%.

Visvairāk cenas saruka metālu ražošanā (par 9%) un elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 1%). Savukārt visvairāk cenas kāpa ietekme uz kopējo ražotāju cenu indeksu bija poligrāfijā un ierakstu reproducēšanā (par 4,5%) un pārtikas produktu ražošanā (par 0,4%).

2012.gada martā salīdzinājumā ar iepriekšējā gada martu kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 5,4%. Ražotāju cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai palielinājās par 9,5%, bet eksportētajai - par 0,1%. Ietekmīgākie cenu pieaugumi bija vērojami elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā (par 19,4%) un pārtikas produktu ražošanā (par 3,2%).

Jau ziņots, ka februārī, salīdzinot ar iepriekšējā gada februāri, kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā palielinājās par 6,7%.

Kopumā 2011.gadā salīdzinājumā ar 2010.gada vidējo līmeni ražotāju cenas palielinājās par 7,7%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieauga par 8,7%, bet eksportētajai produkcijai - par 6,2%.


Написать комментарий