ANO pieprasa Baltkrievijai sniegt rakstiskas atbildes par plāniem būvēt AES Lietuvas pierobežā

foto power-technology.com
foto power-technology.com

Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) komiteja, kas izvērtē Espo konvencijas īstenošanu, ir pieprasījusi, lai Baltkrievija rakstiskā veidā sniegtu atbildes par plānoto atomelektrostacijas (AES) būvniecību Lietuvas pierobežā, otrdien pavēstīja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Pēc ministrijas sniegtās informācijas, Baltkrievijas delegācija martā Ženēvā tikās ar ANO komitejas pārstāvjiem un sniedza mutiskas atbildes uz komitejas locekļu jautājumiem, taču tās bija nepilnīgas, tāpēc tagad Minskai pieprasīts sniegt atbildes rakstiskā formā.

"Lietuvas institūcijas uzskata, ka Baltkrievijas darbības pārkāpj Espo konvenciju. Baltkrievija nav sniegusi atbildes uz jautājumiem par plānoto AES būvniecību, nav sarīkota sabiedriska apspriešana un divpusējas konsultācijas. Vienlaikus projekta attīstīšana tiek turpināta," norāda Lietuvas Ārlietu ministrija.

Ženēvā bāzētā ANO komiteja, kas izvērtē Somijas pilsētā Espo 1991.gadā pieņemtās konvencijas par pārrobežu ietekmi uz vidi īstenošanu, pagājušajā mēnesī izskatīja Lietuvas pērn jūnijā iesniegto sūdzību par Baltkrievijas AES plānoto būvniecību, lai sagatavotu secinājumus un rekomendācijas.

Lietuvas Ārlietu ministrijas iepriekš vērsa uzmanību uz to, ka Baltkrievija 2009.gada janvārī sāka darbu pie AES būvniecības sagatavošanas Grodņas apgabala Ostrovecas rajonā 50 kilometru no Lietuvas robežas, bet Lietuvu piedalīties novērtējuma uz vidi projektā uzaicināja vien 2009.gada augustā.

Ministrija norādījusi, ka pret Baltkrievijas rīcību iebilst ne vien Lietuva, bet arī Eiropas Komisija, kas rakstiski ir informējusi Minsku, ka novērtējums par AES ietekmi uz vidi nav pabeigts atbilstoši Espo konvencijai, jo Minska joprojām nav sniegusi atbildes uz visiem jautājumiem.

Baltkrievija ir iecerējusi uzcelt AES, kurā būtu divi reaktori ar kopējo jaudu 2400 megavati. Pirmo reaktoru plānots pabeigt 2017.gadā, bet otro - 2018.gadā. Celtniecību paredzēts uzsākt šogad aprīlī.

Baltkrievijas AES būvniecību vadīs Krievijas valsts uzņēmums "Atomstrojeksport". AES un apkārtējās infrastruktūras būvniecības izmaksas tiek lēstas 9,4 miljardu ASV dolāru (4,7 miljardi latu) apmērā. Lielāko daļu AES būvniecībai nepieciešamā finansējuma Baltkrievija kā aizdevumu saņems no Krievijas.

AES Baltkrievijā gribēja būvēt jau 80.gadu sākumā, taču šis projekts tika apturēts pēc 1986.gadā notikušās Černobiļas AES avārijas Ukrainā.


Написать комментарий