Kalifornijā balsos par nāvessoda atcelšanu

foto paxchristiusa.org
foto paxchristiusa.org

Kalifornijas iedzīvotāji balsos par nāvessoda atcelšanu štatā. Savu atbalstu vai noliegumu nāvessodam varēs izteikt novembrī gaidāmo ASV prezidenta vēlēšanu laikā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāk nekā 500 tūkstoši cilvēku parakstījuši petīciju, atbalstot soda mēra atcelšanu, tāpēc jautājums nodots iedzīvotāju izlemšanai balsošanas ceļā. Ja par nāvessoda atcelšanu nobalsos vairākums štata iedzīvotāju, tad tiem uz nāvi notiesātajiem, kas gaida soda izpildi, tas tiks nomainīts ar mūža ieslodzījumu.

Kopš 1978. gada, kad Kalifornijā atkārtoti spēkā stājās nāves sods, tas ir izpildīts 13 cilvēkiem. Augstākā soda mēra atcelšanas atbalstītāji apgalvo, ka tas ļaus ietaupīt 100 miljonus dolāru (53 miljonus latu) gadā. Savukārt idejas pretinieki uzskata, ka soda atcelšana būtu klaja netaisnība.

"Mūsu [nāves sodu] sistēma strādā ar traucējumiem un izmaksā ļoti dārgi. Turklāt vienmēr pastāv nopietna tiesu kļūdas iespējamība," uzskata Sankventinas cietuma, kurā atrodas valstī lielākā uz nāvi notiesāto nodaļa, bijusī apsardzes darbiniece Žanna Budvorda. Sieviete tagad kļuvusi par nāvessoda atcelšanas atbalstītāju un ir ierosinājusi šo jautājumu izlemt balsojot. Ideju atbalsta arī Amerikas Pilsoņu brīvību aizsardzības savienība.

Nāvessoda atbalstītāji uzskata, ka uz nāvi notiesāto soda maiņa uz mūža ieslodzījumu ļaus ietaupīt budžeta līdzekļus. Samazinātos arī izdevumi par juristu pakalpojumiem, kas cenšas panākt nāvessoda atcelšanu saviem klientiem. Par slepkavībām uz mūžu notiesātie cietumā varētu strādāt, savu risinājumu piedāvā aktīvisti. Ietaupīto naudu varētu izmantot neatklāto noziegumu izmeklēšanai.

2012. gada sākumā Kalifornijā nāvessoda izpildi gaidījuši 723 notiesātie, bet visā valstī tādu ir 3189, liecina ASV Nāvessodu informācijas centra dati. Katru gadu ar nāvessoda izpildi saistītās infrastruktūras uzturēšanai Kalifornijas štats tērē 184 miljonus dolāru (97,7 miljoni latu).


Написать комментарий