Policijā sākts kriminālprocess par divu jaunu sieviešu un zēna nāvi aprūpes centrā 'Kalkūni'

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Policijā marta beigās sākts kriminālprocess saistībā ar trīs invalīdu – kādu divu jaunu sieviešu un zēna - nāvi Daugavpils novada sociālās aprūpes centrā "Kalkūni", portālu "Delfi" informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Anastasija Laizāne.

Viņa sacīja, ka 1987.un 1989.gadā dzimušas jaunas sievietes un 1998.gadā dzimis zēns aprūpes centrā mira pagājušā gada augustā. Kriminālprocesā tiks skaidrots, vai sociālā aprūpes centra pediatre ir bijusi uzdevuma augstumos un profesionāli pildījusi savus pienākumus.

Laizāne sacīja, ka kriminālprocess sākts, saņemot Veselības inspekcijas (VI) paziņojumu, kurā lūgts vērtēt "iespējamo cēloņsakarību starp triju mirušo aprūpes centra pacientu nāvi un pediatra profesionālo darbību, ārstēšanās procesu". Kriminālprocess sākts par ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu, piebilda Laizāne.

VI pārstāve Dace Vīksna portālam "Delfi" sacīja, ka Labklājības ministrija (LM) pēc pērn masu medijos izskanējušās informācijas par nekvalitatīvu aprūpi valsts sociālā aprūpes centra "Latgale" filiālē "Kalkūni" lūdza VI izvērtēt arī vairākiem citiem sociālās aprūpes centra klientiem sniegtās veselības aprūpes kvalitāti.

Analizējot deviņu pacientu, tostarp trīs mirušo, medicīnisko dokumentāciju, secināts, ka ir pieļauti pārkāpumi, rūpējoties par diviem pacientiem, no kuriem viens miris. Pārējo divu mirušo aprūpē pārkāpumi netika konstatēti. Tomēr VI nosūtījusi policijai materiālus par visiem trim mirušajiem pacientiem, lūdzot izvērtēt, vai nav saskatāmas iespējamas noziedzīga nodarījuma pazīmes viņu aprūpē.

VI savā pārbaudē secināja, ka sociālā aprūpes centra ārste nebija vispusīgi veikusi pacientu izmeklēšanu, savlaicīgi netika lemts par izmeklējumu nozīmēšanu un, iespējams, pacientus nebija savlaicīgi nosūtījusi uz slimnīcu. Par konstatētajiem pārkāpumiem ārstei tika piemērots administratīvais naudas sods 150 latu apmērā un lietas materiāli nosūtīti tiesībsargājošām institūcijām.

Izvērtējot šos gadījumus, konstatēts, ka sociālās aprūpes centrā ir nepieciešams stiprināt veselības aprūpes struktūrvienību, nepieciešama arī reorganizācija, lai nodrošinātu profesionālu un uz klientiem vērstu aprūpi, skaidro Vīksna.

Ilgstošas sociālās aprūpes institūcijās, kurās tiek izmitināti klienti ar smagām saslimšanām, ir nepieciešams nodrošināt pastāvīgu sertificētu ārstniecības personu novērošanu, tai skaitā dinamisku ārsta uzraudzību, speciālistu konsultācijas un ārstēšanu. Lai nodrošinātu pilnvērtīgu klientu aprūpi, jāveicina sadarbība starp ārstniecības personām un sociālajiem darbiniekiem, piebilst inspekcijā.

Jau ziņots, ka pērn rudenī no "Kalkūniem" Stradiņa slimnīcā nopietnā stāvoklī nonāca jaunietis, kurš kopš dzimšanas slimo ar cerebrālo bērnu trieku. Zēnam bijušas grūtības ar barības norīšanu, un tika pieļauts, ka viņš aprūpes centrā nav pienācīgi ēdināts. Saistībā ar šo gadījumu pārbaudi sāka LM un VI.

VI ekspertīzē valsts sociālās aprūpes centrā "Kalkūni" un Daugavpils slimnīcā konstatēja organizatoriskus trūkumus un nesaskaņotas darbības starp ārstniecības personām un sociālajiem darbiniekiem. Savukārt pēc dienesta pārbaudes vairākiem sociālās aprūpes centra "Kalkūni" darbiniekiem tika noteikts disciplinārsods – rājiens.

Bērnu sociālās aprūpes centra "Kalkūni" uzdevums ir nodrošināt bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu, kuri nav sasnieguši divu gadu vecumu, bērnu ar smagiem garīgās un fiziskās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši četru gadu vecumu, un bērnu invalīdu ar smagiem garīgās attīstības traucējumiem, kuri nav sasnieguši 25 gadu vecumu, sociālo un medicīnisko aprūpi, audzināšanu, apmācību un sociālo rehabilitāciju.


Написать комментарий