Krājbankas bankrota gadījumā Jelgavas slimnīcas zaudējumi būs ap pusmiljonu latu

foto ekonomika.lv
foto ekonomika.lv

"Latvijas krājbankas" bankrota gadījumā Jelgavas pilsētas slimnīcas zaudējumi varētu sasniegt pat pusmiljonu latu, informē Jelgavas pilsētas pašvaldības izpilddirektore Irēna Škutāne.

"Mums ir lielas bažas par Jelgavas slimnīcu, kuras zaudējumi Krājbankas bankrota gadījumā varētu būt ievērojami – 474 201, 06 lati, un tā ir tiešām iespaidīga summa slimnīcas budžetā. Tā dēļ var nerealizēties vairāki ar renovāciju saistīti projekti, kuriem piesaistīts Eiropas fondu finansējums," uzsver Škutāne, papildinot, ka "arī Jelgavas pilsētas domes līdzekļi ir palikuši iesaldēti MAS "Latvijas Krājbanka" - 147 700 lati, taču šī summa, lai arī ir būtiska, tomēr attiecībā pret kopējo budžetu nav tik liela, lai ietekmētu mūsu pašvaldības ikdienas darbu".

"Vienīgais valsts atbalsts Krājbankas situācijā ir ieteikums uzņemties kredītsaistības, taču tas grūž kārtējā parādu jūgā. Kredīta gadījumā ir vēl papildus izdevumi - formēšana, procentu maksājumi. Šo ieteikumu uzskatu par nenopietnu, tāpat kā aicinājumu turpmāk naudu glabāt Valsts kasē, nevis nedrošajās komercbankās," uzskata Škutāne. "Savukārt masveida finanšu pārnešana uz Valsts kasi kārtējo reizi var negatīvi ietekmēt komercbanku tirgu, un nez vai tas mums visiem šobrīd būtu vajadzīgs".

"Nepatīkami arī, ka, bankas maksātnespējas gadījumā, kāds ir labākā situācijā kā pārējie. Privātpersonas saņem vismaz minimumu – no Noguldījumu garantiju fonda līdz 100 000 eiro, savukārt pašvaldība vai pašvaldības uzņēmums nesaņem neko. Tas būtu jāmaina un jāparedz, ka bankas maksātnespējas gadījumā no Noguldījumu garantiju fonda izmaksu saņem ikviens noguldītājs, vai tā būtu privātpersona vai juridiska persona", saka Škutāne.

Lai gan Jelgavas pilsētas dome ir viens no kreditoriem, Škutāne norāda, ka par maksātnespējas procesu pašvaldībai trūkst informācijas. "Kaut ko uzzinām no medijiem. Zinām, ka Rīgas dome ir iesniegusi pieteikumu Rīgas apgabaltiesai par MAS "Latvijas Krājbanka" maksātnespējas procesa administratora atcelšanu, sekojam līdzi kādi būs rezultāti un pilnībā atbalstām šo pašvaldības iniciatīvu".

Kā ziņots jau iepriekš, Rīgas Apgabaltiesa ir saņēmusi rekordlielu sūdzību skaitu par MAS "Latvijas Krājbanka" administratoru "KPMG Baltics". Tiesu praksē izveidojies nebijis precedents, kad minētās sūdzības tiek izskatītas jau 3 tiesas sēdes pēc kārtas. Nākamā tiesas sēde noteikta trešdien, 25.aprīlī, plkst.11:00, tajā turpinās vērtēt SIA "KPMG Baltics" darbību un lemt par AS "Latvijas Krājbanka" bankrota procedūras uzsākšanu.


Написать комментарий