DU tika atklāta izstāde par godu mākslinieka un pilsētas muzeja dibinātāja jubilejai 1

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Vakar tika atzīmēta mākslinieka, Daugavpils vēstures muzeja dibinātāja un pirmā direktora, kā arī pedagoga, arheologa un etnogrāfa Oskara Kalēja 110 gadu jubileja. Sakarā ar šo jubileju, kā arī Mākslas dienu ietvaros, Daugavpils universitātē tika atklāta Saules mākslas skolas audzēkņu darbu izstāde.

DU muzeja direktore Zāne Stapkeviča Gorod.lv pastāstīja, ka Oskars Kalējs ir dzimis Bērzgales ciemā Rēzeknes apriņķī. Pirmā pasaules kara laikā kopā ar ģimeni kā bēģļi nonāca Smoļenskas gubernijā, kur viņš pabeidza vidusskolu, pēc tam studēja Maskavā. Atgriežoties dzimtenē, pabeidza Latvijas mākslas akadēmiju. No 1927.gada dzīvoja un strādāja Daugavpilī, pasniedzot zīmēšanu skolās un Skolotāju institūtā.

Viena no viņa ievērojamākajām izstādēm notika 1940.gada jūnijā Latgales dziesmu svētku laikā.

Pamatojoties uz viņa plašu gleznu kolekciju, keramikas, etnogrāfijas un arheoloģijas eksponātiem tika izveidota Daugavpils vēstures muzeja.

Šodienas izstādē tika prezentēti Saules bērnu skolas 1.-2.klašu skolēnu darbi. Bērni savā manierē atspoguļoja latgaļu mākslinieka pazīstamas ainavas. Ja pats Kalējs savos darbos bieži izmantoja pelēko un zaļo krāsu, tad mākslas skolas audzēkņi savās gleznās demonstrēja košas un piesātinātas krāsas.

Izstādes atklāšanā piedalījās Oskara Kalēja bijusī skolniece, goda daugavpiliete un pilsētas vadītāja Andreja Švirksta meita, Astrīda Petaško.

Sievete atcerējās, ka viņas zīmēšanas skolotājs bijis ļoti gaišs un inteliģents cilvēks, kas ne tikai mācīja saviem skolēniem, kā pareizi savienot krāsas un zīmēt priekšmetu kontūras, bet, pirmkārt, viņš mācīja redzēt un fantazēt.

„Oskars Kalējs ļoti mīlēja Latgali, tās dabu, labi pārzināja sava dzimtā novada vēsturi. Tieši pateicoties viņam es sāku interesēties par novadpētniecību un vākt materiālus par Daugavpils valsts ģimnāzijas vēsturi”, - pastāstīja Astrīda Petaško.

Izstādē var aplūkot dažādus materiālus, dokumentus, grāmatas un fotogrāfijas, kas vēsta par Oskara Kalēja dzīvi. Izstāde darbosies līdz 24.maijam.


Написать комментарий

Svētki, bet studentiem auksti aditorijās, palīdziet !!!