Līgatnes mērs par Mades nošaušanu: tas bija smags lēmums; konsultējāmies ar lāču ekspertiem

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lēmums par Līgatnes lācenes Mades nošaušanu bija "ļoti smags", kas tika izsvērts ļoti nopietni, iesaistot dažādus ekspertus, tostarp no Igaunijas, to intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Līgatnes novada domes priekšsēdētājs Ainārs Šteins.

Viņš uzsvēra, ka šis "gadījums ir ārkārtējs". Lēmumu par Mades likvidēšanu pieņēma īpaša komisija, kurā iesaistīti veterinārārsti, zoologi, zvērkopji un citi eksperti. Notika konsultācijas arī ar igauņu speciālistiem, kuri daudz vairāk zina par lāčiem, stāstīja Šteins.

Viņš norādīja, ka lēmums par Mades likvidēšanu pieņemts, jo lācenes rīcība kļuvusi neprognozējama. Par to liecinot, piemēram, tas, ka Made tās lenkšanas laikā "reāli uzbrukusi" zvērkopim, skaidroja Šteins.

Dabas pētnieks Ingmārs Līdaka intervijā raidījumā "900 sekundes" sacīja, ka šis nebija pirmais Mades bēgšanas gadījums, un lācene kļuvusi par "recidīvisti".

Pirmajā bēgšanas gadījumā Madi izdevās ar barību ievilināt voljērā, bet otrreiz viņa "tik viegli" šim vilinājumam nepakļāvās, sacīja Līdaka, nosakot, ka pēc lāča uzvedības ir grūti prognozēt dzīvnieka tālākos soļus.

"Ja dzīvnieka uzvedība kļūst neprognozējama, tad viņš kļūst bīstams [..] Tas ir lācis, tas nav zaķītis," akcentēja Līdaka, norādot: ja mēģinātu dzīvnieku iemidzināt, iešaujot miegazāles, tad paietu zināms laiks līdz medikamenti iedarbotos un nav prognozējams, ko lācis šajā laikā sastrādātu.

Jau ziņots, ka Līgatnes lācene Made, kas svētdien vakarā izlauzās no sava iežogojuma, otrdien vakarā nošauta Līgatnes novada iedzīvotāju drošības dēļ. "Diemžēl, tā ir taisnība. (..) Mēs visi līgatnieši ļoti pārdzīvojam," paziņojumā presei norādīja Šteins.


Написать комментарий