Daugavpiliete Violetta Ozune – talantīgā leļļu meistare un laimīgā daudzbērnu mamma

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Daugavpils novadpētniecības un mākslas muzejā jau vairākas dienas darbojas autoleļļu izstāde „Pasakas pieaugušajiem un bērniem”, kuru piedāvā Autorleļļu un rotaļļietu meistaru Baltijas ģilde.

Izstādē dažādu autoru darbu vidū ir arī Daugavpils meistares Violettas Ozunes lelles. Viņa netik sen nodarbojas ar leļļu radīšanu, apmēram divus gadus, un muzejā mūsu pilsētniece prezentēja 3 autordarbus – portretlelli „Princis”, lelles „Vītnija Hjūstone” un „Lielā kņaziene Jeļizaveta Fjodora meita”.

Violetta Gorod.lv pastāstija, ka vienas lelles izgatavošana viņai aizņem no divām nedēļām līdz vienam mēnesim. Lelles atklātas daļas, tādas kā galva, rokas, kājas tiek veidotas no speciālā polimēra māla. „Bet vispār es izmantoju visu, kas ir zem rokas – stiepli karkasa veidošanai, sinteponu, tekstīlu u.tt. Man nav mākslas izglītības, bet sakarā ar to, ka leļļu meistaram ir jāpārzina vairākas tehnoloģijas un jāveic dažādas operācijas, es to apguvu. Man leļļu veidošana ir sirdslieta, es cenšos izteikt savos darbos savu attieksmi, parādīt lelles raksturu un gadsimta garu”.

Pēdējā laikā mūsu talantīgā pilsētniece veido lelles no sērijas „Vēsturiskie laikmeti”, kas tiek veltīta dažāda laika sievietēm.

Viena no autores darbiem, kuru var aplūkot izstādē, ir lelle „Jeļizaveta Fjodora meita”. Stipra sieviete ar ļoti traģisku likteni, lielā kņaza no Romanovu dzimtes sieva. Pēdējās krievu imperatrises māsa Jeļizaveta bija ne tikai ļoti skaistā sieviete, bet arī ļoti laba, nodarbojās ar labdarību. Pēc savā mīļotā vīra nāves no terorista rokas pārdeva visas savas dārglietas un par saņemto naudu dibināja Marfas un Marijas klosteri, kura māsas atšķirībā no mūķenēm pēc noteikta laka varēja atstāt klosteri un būt brīviem no šķīstības un paklausības zvēresta. Pēc boļševiku atnākšanas atteicās pamest Krieviju un mira mocekles nāvē nākamajā dienā pēc cara ģimenes nošaušanas.

Meistare šo lelli izveidoja ļoti maigu un elegantu. „Nācās ļoti uzmanīgi izpētīt tā laika vēsturisku kleitu, lai censtos nodot tā laika noskaņu. Bet lilija kņazienes rokā ir šķīstības simbols”, - paskaidroja Violetta Ozune.

Izņemot lelles, Violetta daudz laika velta ģimenei, jo viņa ir laimīga daudzbērnu mamma. Šai jaunai un skaistai sievietei ir četri bērni – divi zēni un divas meitenes. Vecākajām dēlam ir 24 gadi, viņš ir patstāvīgs, dzīvo un strādā Anglijā. Jaunākajām ir tikai 5 gadi un viņš dzīvo ar mammu.


Написать комментарий