Ūdens līmenis Daugavā Daugavpils tuvumā – metru līdz kritiskajai robežai

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Daugavā Daugavpils tuvumā cēlies vēl par deviņiem centimetriem un sasniedzis sešu metru sešu centimetru atzīmi, informēja Daugavpils pilsētas domes civilās aizsardzības speciālists Vladislavs Ruskuls. Daugavpilij kritiskais ūdens līmenis upē ir septiņi metri.

Tā kā ūdens līmenis Daugavā pie Piedrujas aizvadītajā diennaktī ir cēlies tikai par trim centimetriem, šodien ūdens līmeņa celšanās Daugavā varētu mitēties arī Daugavpils apkaimē, prognozēja Ruskuls.

Savukārt Daugavpils novada Lauceses, Līksnas un Sventes pagastā pārplūstošās Daugavas ūdeņi ir appludinājuši vairāk nekā 100 hektāru sējumu. Ļubestos zemākajās vietās ir applūdušas arī pārdesmit vasarnīcas. Dzīvojamās mājas Daugavas ūdeņi pagaidām neapdraud.

Kopumā pēdējās pusotras nedēļas laikā ūdens līmenis Daugavā pie Daugavpils cēlies par vairāk nekā trim metriem. Īpaši strauji - par attiecīgi 63 un 52 centimetriem - ūdens līmenis upē cēlies pagājušās nedēļas vidū. Par galveno iemeslu ūdens līmeņa pieaugumam Daugavā kļuvušas pēdējā laika spēcīgās lietusgāzes Krievijā, kā arī nokrišņi tepat Latvijā.

Šogad ledus iešana Daugavā pie Daugavpils sākās 22.martā. 2010.gadā ledus iešana sākās 26.martā, bet maksimālais ūdens līmenis - 7,72 metri tika reģistrēts 9.aprīlī. Savukārt 2011.gadā ledus iešana sākās 2.aprīlī, bet maksimālais ūdens līmenis - 6,80 metri - tika atzīmēts 14.aprīlī.


Написать комментарий