Laikraksts: eksprezidenti neuzskata, ka saņem pārmērīgus labumus

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Bijušie trīs Latvijas prezidenti, pretēji daļai sabiedrības, uzskata, ka valsts garantētās privilēģijas viņiem ir nepieciešamas, lai turpinātu aktīvi piedalīties sabiedriskajā dzīvē, ceturtdien vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Laikraksts atgādina, ka kopš neatkarības atgūšanas Latvijā ir trīs eksprezidenti: Guntis Ulmanis, Vaira Vīķe-Freiberga un Valdis Zatlers. To, kādas privilēģijas viņiem pienākas, kad beidzas amata pilnvaru laiks, nosaka likums Par Valsts prezidenta darbības nodrošināšanu.

Piemēram, eksprezidentu pensijām valsts šogad tērēs 54 tūkstošus latu, kas ir likumā noteiktie 50% no 3000 latu lielās Valsts prezidenta algas. Tādējādi bijušie valsts vadītāji katrs saņem apmēram 1500 latu mēnesī, rēķina laikraksts. Vēl bijušajiem prezidentiem tiek garantēta mājvieta, auto, sekretārs, apsardze un citas privilēģijas.

Bijusī Valsts prezidente Vīķe-Freiberga laikrakstam atzinusi "Man ir būtiski visi labumi, kas atbilstoši likumiem man kā bijušajai valsts prezidentei tiek sniegti. Tos visus patiešām novērtēju un izmantoju. Un Latvijas prakse šajā gadījumā ir atbilstoša starptautiskajai." Savukārt eksprezidents Guntis Ulmanis sarunā ar laikrakstu sacījis; "Teikt, ka apsardze eksprezidentiem nav nepieciešama, un publiski no tās atteikties būtu likteņa izaicināšana. Mazums, kādi huligāni vai psihiski nelīdzsvaroti cilvēki to var izmantot. Es apsardzes jautājumu esmu atrisinājis, taču sīkākus komentārus nesniegšu, jo tāda ir vienošanās ar drošības dienestiem".

Ulmanis uzskatot, ka privātais sekretārs eksprezidentam noteikti esot nepieciešams. "Tas ir cilvēks, kurš izvērtē zvanus, veido tikšanos plānu, palīdz sagatavot dažādas vēstules un citus dokumentus. Es savu sekretāru, protams, nesūtu uz veikalu un neuzdodu privātus uzdevumus, taču eksprezidenti ir publiskas personas, kuras tiek aicinātas uz daudziem pasākumiem, saņem neskaitāmus zvanus, ierosinājumus. Viens pats ar to visu es nevarētu tikt galā," laikrakstam atzinis Ulmanis. Savukārt komentējot viņam piešķirto auto, Ulmanis laikrakstam sacījis, ka to pats neesot izvēlējies: "Kādu man piešķīra, tādu mašīnu arī lietoju."

Arī Zatlers, kurš pašlaik ir 11. Saeimas deputāts, laikrakstam sacījis, ka nebūtu korekti, ja eksprezidenti izteiktu vēlmes attiecībā uz viņiem piešķiramajiem auto. "Nodrošinot likumā paredzētās privilēģijas, valsts ņem vērā objektīvus aprēķinus, un nebūtu pareizi, ja šajā procesā tiktu ņemti vērā subjektīvi aspekti. Man svarīgākais nav tas, cik mašīna ir liela vai dārga, bet gan tās ērtums," par privilēģijām ar laikrakstu runājis Zatlers.

Laikraksts atgādina, ka VīķeFreiberga pašlaik pārvietojas ar 2006. gadā par 67 tūkstošiem latu pirkto "Mercedes S 500", ar kura tehnisko stāvokli eksprezidente nav apmierināta. Savukārt Ulmanis pārvietojas ar "Audi A 8", ko viņa vajadzībām īrē Valsts prezidenta kanceleja.

Zatlers laikrakstam sacījis, ka par dzīvokļa iegādi noteikti būtu jākonsultējas ar eksprezidentiem, "jo tā ir cilvēka privātā telpa". Zatlers uzskata, ka apsardze, kas lielai daļai sabiedrības varētu šķist pārmērīga ekstra, nemaz neesot tik patīkama privilēģija. "Pie apsardzes ir jāpierod, jo tā ir zināma iejaukšanās privātajā dzīves sfērā. Taču savas prezidentūras laikā mēs katrs esam pieņēmuši daudzus un dažādus lēmumus, kas, iespējams, kādam psihiski nelīdzsvarotam cilvēkam var radīt arī agresiju. Līdz ar to atteikšanās no apsardzes ir rūpīgi jāapsver," laikrakstam komentējis Zatlers.


Написать комментарий