Lībijā aizliedz reliģiskas politiskās partijas

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Lībijas pagaidu valdības amatpersonas aizliegušas uz reliģiskiem, etniskiem un cilšu principiem veidotas politiskās partijas. Lēmums pieņemts pirms jūnijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uz ticības, etniskiem un cilšu pamatiem veidotām partijām nebūs tiesības strādāt valdībā, paziņojis pagaidu valdības pārstāvis. Otrdien pieņemtais likums veidots, lai saglabātu "nacionālo vienotību", skaidro Nacionālā Pārejas padome.

Amatpersonas nav paskaidrojušas, kā jaunais likums ietekmēs Lībijas Musulmaņu brālības martā dibināto partiju. Likums varētu saniknot reliģiskās partijas, uzskata speciālisti.

Musulmaņu brālības dibinātā Brīvības un attīstības partija ir viens no organizētākajiem politiskajiem spēkiem, kuram prognozēta liela ietekme valstī, kur islāmisti tikuši apspiesti 42 gadus.

"Šādi noteikumi ir derīgi valstīs ar daudzām reliģijām, bet ne Lībijā, kur vairums iedzīvotāju ir musulmaņi," uzskata partijas vadītājs Mohameds Savans. Pēc viņa domām likums ir jāpārskata, pretējā gadījumā draudot ar protestiem.

Jau vēstīts, ka Lībijā pērn februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada. Režīms tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Pagaidu pārejas nacionālā padome novembrī izveidoja pārejas laika valdība un solīja, ka šā gada jūnijā notiks pirmās demokrātiskās vēlēšanas šajā valstī vairāk nekā 40 gadu laikā.


Написать комментарий