ES pauž bažas par Timošenko situāciju Ukrainā

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien pauda nopietnas bažas par situāciju saistībā ar notiesāto bijušo Ukrainas premjerministri Jūliju Timošenko, kas cietumā pieteikusi badastreiku un pret kuru, kā apgalvo viņas advokāts, tiek vērsta fiziska vardarbība.

ES augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Ketrīna Eštone aicināja Ukrainas amatpersonas ļaut ES vēstniekam Kijevā kopā ar neatkarīgiem medicīnas speciālistiem apmeklēt Timošenko cietumā, kas būtu "zīme politiskajai gribai noskaidrot esošo situāciju".

Eštone ir "nopietni nobažījusies par Jūlijas Timošenko situāciju", teikts ES augstās pārstāves paziņojumā.

Paziņojumā uzsvērts, ka Ukrainas tiesībsarga birojs ir apstiprinājis, ka pret Timošenko "tika vērsta fiziska vardarbība", kad viņu 20.aprīlī no cietuma nogādāja slimnīcā.

Eštone "atgādina Ukrainas pienākumu precīzi un objektīvi pārbaudīt ikvienu sūdzību par spīdzināšanu un citām cietsirdīgas, necilvēcīgas vai pazemojošas izturēšanās formām", norādīts paziņojumā.

"Augstā pārstāve ir nopietni norūpējusies par Timošenko kundzes lēmumu sākt badastreiku, lai pievērstu starptautiskās sabiedrības uzmanību situācijai Ukrainā," par Eštones bažām informēja viņas preses pārstāvji.

Jau vēstīts, ka Timošenko, kas izcieš septiņu gadu cietumsodu, no 20.aprīļa pieteikusi badastreiku.

Viņas advokāts Sergejs Vlasenko norādīja, ka Timošenko uz rokām ir zilumi un uz vēdera asinsizplūdumi, kas esot parādījušies pēc viņas pārvešanas no Kačanovas sieviešu kolonijas valsts otrajā lielākajā pilsētā Harkovā uz slimnīcu.

Timošenko 20.aprīļa vakarā muguras sāpju dēļ tika pārvesta no cietuma uz slimnīcu, bet 22.aprīlī jau tika nogādāta atpakaļ kolonijā.

Ukrainas veselības ministra pirmā vietniece Raisa Mousejenko paziņoja, ka lēmums par Timošenko pārvešanu atpakaļ uz cietumu tika pieņemts pēc tam, kad svētdienas rītā viņa kārtējo reizi attiecās no medicīniskās apskates veikšanas un ārstēšanas uzsākšanas.

Timošenko par muguras sāpēm sūdzas jau ilgāku laiku, un tādēļ neapmeklē jauno tiesas prāvu, kas ceturtdien sākās pret viņu saistībā ar apsūdzībām par izvairīšanos no nodokļu maksāšanas, zādzību un ienākumu ārvalstu valūtās slēpšanu laikā, kad viņa 90.gados vadīja enerģētikas uzņēmumu "United Energy Systems of Ukraine" (UESU).

Kijevas Pečoras rajona tiesa pērn oktobrī atzina Timošenko par vainīgu amata pilnvaru pārsniegšanā saistībā ar gāzes piegāžu līgumu parakstīšanu starp Ukrainu un Krieviju un piesprieda viņai septiņu gadu cietumsodu, bet triju gadu laikā pēc soda izciešanas būs aizliegts ieņemt valsts amatus.

Rietumvalstis pauž viedokli, ka Timošenko, kas ir opozīcijas partijas "Tēvzeme" līdere, tiek vajāta politisku motīvu dēļ.

Šīs prāvas dēļ saasinājušās Ukrainas un ES attiecības. ES diplomāti apgalvo, ka apsūdzības, kas neietver to, ka Timošenko pati būtu bijusi iesaistīta korupcijā, nekad nebūtu nonākušas uz kādas ES valsts tiesas galda.


Написать комментарий